Consens. Deputații călărășeni Bîrcă Constantin și Emil Dumitru au fost inițiatori ai legii arendei dezbătută în regim de urgență

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Consens. Deputații călărășeni Bîrcă Constantin și Emil Dumitru au fost inițiatori ai legii arendei dezbătută în regim de urgență

Bîrcă Constantin:  Legea arendei, o lege mult așteptată de români a fost depusă pe 13 aprilie, de un grup de parlamentari cum ar fi Paul Stănescu, Florin Barbu,  Adrian Chesnoiu, Siminica Mirea, Laura Vicol Ciorbă, Alina-Elena Tănăsescu, Emil Dumitru. Daniel Constantin, Marius Iancu, Ion-Cătălin Grecu, Emil Albotă, Aurel Bălășoiu, Raluca-Giorgiana Dumitrescu, Nicu Niță, Adrian Alda, Remus Munteanu, Călin-Gheorghe Mătieș, Ion Rotaru, Lucian Trufin. Legea are prevederi ce protejează atât pe arendaș cât și pe arendator.

Astfel, contractele de arendă se vor încheia pentru o perioadă minimă de 10 ani. Neplata arendei este un motiv pentru rezilierea unilaterală a contractului. Schimbul de terenuri este  permis iar subarendarea interzisă…a arătat deputatul PSD Călărași, Bîrcă Constantin.

Contractele de arendă se vor încheia pentru o perioadă minimă de 10 ani

Asociația Forța Fermierilor a fost consultată  în cadrul dezbaterilor ce au precedat votării legii arendei. Noua lege a arendei se instituie ca durata arendării să fie de minimum 10 ani pentru a asigura o predictibilitate și stabilitate în această materie.

Legea adoptată de liberali și social-democrați are prevederi ce se înscriu pentru protejarea unor drepturi. Astfel: ”Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor. Astfel, se urmărește dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiționată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiții pe termen mediu și lung, toate acestea impunând o stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare. În România există o nouă categorie de investitori, neimplicați în mod tradițional în sectorul agricol, alcătuită din traderi individuali și fonduri de investiții”, se subliniază în nota de fundamentare a inițiativei legislative.

Neplata arendei este un motiv pentru rezilierea unilaterală a contractului

Deputat PNL Călărași, Emil Dumitru: Protejarea intereselor proprietarilor a fost un obiectiv important care este susținut și de principiile liberale privind încurajarea producătorilor.

Am stabilit ca în caz de neplată la timp a arendei convenite,  contractul se reziliază unilateral. Legea aprobată prevede că: Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum și cele înregistrate la consiliul local constituie, în condițiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele și în modalitățile stabilite în contract; neplata în termenul prevăzut în contractul de arendare va avea ca efect rezilierea unilaterală a contractului – a arătat deputatul liberal, care a arătat în expunerea sa că schimbul de terenuri este  permis iar subarendarea interzisă.

Legea arendei are și alte prevederi importante cum ar fi: Contractul de arendare încetează prin incapacitatea sau falimentul arendașului. La decesului arendatorului, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul. La vânzarea terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele aflate în derulare rămân în vigoare până la data expirării