Comunicarea cu presa – o bășcălie din partea Instituției Prefectului Călărași? Scrisoare deschisă adresată premierului României

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Comunicarea cu presa – o bășcălie din partea Instituției Prefectului Călărași? Scrisoare deschisă adresată premierului României

Instituția Prefectului județului Călărași  continuă seria bășcăliilor la adresa presei și cetățenilor prin informarea defectuoasă pe care o numesc declarații de presă. De fapt declarațiile de presă se fac cu ușile închise presei. Instituția nu a fost capabilă de peste un an să asigure o conferință de presă și să răspundă măcar jurnaliștilor acreditați. Comunicatele se fac numai pe pagina de facebook a Instituției ori un grup de whats’ up – care nu sunt forme oficiale de comunicare admise de guvernul României în relația cu jurnaliștii. Instituția are secret numele purtătorului de cuvânt. Acesta nu apare nici măcar pe site-ul oficial al Instituției cu nume, prenume și un telefon de serviciu mobil – pentru a răspunde la acesta presei și în afara serviciului , așa cum prevede fișa postului oricărui purtător de cuvânt.

Informarea publică pe care o simulează Instituția prefectului Călărași se rezumă la materiale realizate la sediul Instituției de către alte persoane decât jurnaliști, fără calificare media, consilieri și purtător de cuvânt despre care nu știi cum îi recomandă vocea și talentul, respectiv ce studii / expertiză și mai ales legalitatea concursului prin care au ocupat funcția.

 Material video realizat cu telefonul de către salariații Prefecturii Călărași

Starea jalnică a informărilor presei a continuat după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie iar presa nu este invitată la prezentarea unor informații de interes public. De multe ori presa a fost evacuată din sala de ședințe pentru că dl. prefect urma să expună discuția la sediul unui partid politic. Starea jalnică a relațiilor cu presa a rezultat și după prezentarea acțiunilor și rezultatelor misiunilor intitulate pompos: Siguranță pentru minivacanța de Rusalii. Purtătorii de cuvinte ai unor Instituții ca IPJ,  IJJ, ISU, IPF nu au fost în stare să prezinte adevărul privind bătaia în pubic a unui grup cu bâte și topoare de pe raza mun. Călărași. Contactat prin mijloacele de comunicare la orele 20, purtătorul de cuvânt al IPJ nu a putut răspunde decât a doua zi, după începerea programului de lucru și terminarea unei ședințe operative. Cu greu am putut afla telefonic măsurile luate asupra încăierării în cauză. Comunicatul de presă a apărut mult mai târziu. Dacă inițial era vorba de o persoană reținută,  ziua următoare , după intervenția senatorului Cionoiu – care a cerut eficiență în asftel de situații – numărul reținuților s-a mărit. S-a emis și alt comunicat de presă. Te întrebi care din ele este valabil. Și mai ales despre legalitatea acțiunilor întreprinse.

Informare de presă a Instituției Prefectului doar de pe pagina facebook a Instituției

Inconsecvența în comunicare nu este prima semnalată. Presa este anunțată prin rețeaua de informare respectiv grupul de whats’ up de producerea unor evenimente la foarte mult timp de la producerea acestora. Se pierde astfel momentul operativ pentru a prezenta și informa corect cititorii asupra condițiilor, cauzelor, urmărilor unor evenimente și mai ales intervenția celor responsabili. Nu mai vorbim despre informările meteo ISU care de foarte multe ori nu se adeveresc și stârnesc panica printre cetățeni ori materialele de informare privind sănătatea populației ce nu au legătură cu munca de pompier.

Importantă informare de presă de pe pagina facebook a I.S.U. Călărași

În astfel de situații au apărut în spațiul public materiale video filmate de jurnaliști care nu aveau cum să se deplaseze zeci de kilometri și să filmeze intervenții privind arestări, stingerea unor incendii. A rezultat cu probabilitate și informarea preferențială așa numita informare prin surse depresă, ori preocupare a organelor de a-și filma propria misiune pentru a o furniza anumitor ziariști – în scopul promovării.

Lipsa de informare de la IPJ Călărași. Presa întreabă la orele 20, Instituția răspunde când are chef, a doua zi…

Starea jalnică privind comunicarea rezultă cu precădere de la ISU, care înțelege să publice informațiile de interes public pe pagina de facebook și nu pe mail, așa cum este indicat. Purtătorul de cuvânt răspunde greu la telefon indicând că este liber, obosit sau în concediu. Nici la Jandarmeria Călărași nu mai știi cine este purtătorul de cuvinte. Domnul căpitan este încadrat și ofițer juridic la Slobozia, așa că nu știm cum ne poate informa obiectiv și cu situația din Călărași, așa că informațiile le luăm direct de la comandantul unității de jandarmi. Spre stupefacția noastră aflăm de la acesta că Jandarmeria nu a fost sesizată privind scandalul cu bâte și topoare, deși restabilirea ordinii publice este obligația jandarmilor și nu a polițiștilor ce au intervenit.

Privind bilanțul activităților ISU este jalnic. De abia după ce solicităm detalii conform legii, aflăm că locuințele care ard în Independența de exemplu sunt incendiate în întregime până ajung la fața locului echipajele din Călărași și identificând locația trecând cca. 30 minute. Comunicatele de presă lipsesc de la Jandarmerie privind rezultatul activităților acestora iar cele de la IPJ nu conțin detalii. Nu știm cum ar putea fi gestionate situațiile de urgență de către Prefectura Călărași să spunem la o poluare cu cianuri a Dunării, scandaluri de proporții, inundații ori similare. Prefectura ne spune că are toată deschiderea de a comunica cu presa dar acest lucru lipsește cu desăvârșire. În justificare Prefectura cere  presei să dea dovadă de respect și bună credință. Sunt reciproce?

Treziți-vă doamnelor și domnilor! Mergeți în excursie la alte Instituții similare din România și vedeți care este relația cu presa, cum se comunică eficient, rapid și corect. Vedeți ce înseamnă aceea conferință de presă și declarații publice. Vedeți ce presupune echidistanța și adevărul.