Complexul de Agrement Zoo – Călărași prezintă familia de maimuțe Capucin

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Complexul de Agrement Zoo – Călărași prezintă familia de maimuțe Capucin
Familia de Maimute Capucin este atractia copiilor la Complexul de Agrement Zoo – Călărași!
Conform cu deștepți.ro Maimutele capucin sunt considerate ca fiind cele mai evoluate, in privinta aptitudinilor lor psihice. Emisferele creierului mare sunt lungi, acopera creierul mic si au circumvolutii la speciile mai mari. Din punct de vedere al comportamental, sunt animale vioaie, curioase, docile, zburdalnice si capricioase.

Primul grup al acestui gen:

Maimutele capucin propriu-zise sau cu coada infasurata au parul de pe cap si barba crescuta sub forma de gluga de calugar capucin (de unde deriva si denumirea lor). Au o coada de lungime potrivita, paroasa pana in varf, care poate fi invartita in jurul ramurilor. Corpul este indesat, cu membrele scurte si egale. Degetele mari, bine dezvoltate, unghiile turtite, mainile cu 5 degete. Capul este rotund, cu fata verticala, golasa, sau foarte putin paroasa. Scot sunete, scrasnete, tipete, sunt blande, sau plangarete, sparg nucile cu pietre, ciocanesc culcusul etc.

Cand e tinuta in casa, invata de la inceput sa recunoasca inca din primele zile stapanul (la care gaseste hrana, caldura, ocrotire). La fiecare intalnire cu acesta, isi manifesta o mare bucurie. Daca a suparat-o stapanul sau a batut-o, se razbuna pe neasteptate si musca. Este foarte independenta si nu se supune vointei omului. Este curioasa, pofticioasa, unele mancaruri o aduc in stare de extaz.

Cel mai cunoscut reprezentant al acestui gen, bogat in specii, este capucinul propriu-zis. Are fruntea tesita, brazdata de-a curmezisul, prin gluga neagra si restul blanii de culoare neagra-cafenie. In partea anterioara a corpului, blana este cenusie-deschisa. Traiesc in paduri fara tufisuri, pe care le strabat de la un copac la altul, in familii de 5-10 membri, fara sa fie legate de un anumit loc din padure.

Maimuta cu umeri albi – are fata golasa, roza, inconjurata de par alb care acopera obrajii, gatul, pieptul, umerii si bratele. Restul blanii este neagra-cafenie. Traieste in America Centrala si in Columbia. Are pe cap calota cu par negru, terminata pe frunte cu o suvita mai lunga.

Capucin cu scufie – calota se ridica lateral in forma de creste paroase.

Capucin-incornorat – calota se continua in fata, de ambele parti, printr-un smoc de par prelungit in forma de corn. Din cauza parului deschis la culoare de pe fata, el se mai numeste si ,,capucino cu obraji albi”. Este raspandit in Brazilia de Sud.

Grădina Zoo Călărași are două exemplare de maimuțe Capucin…
Cele două maimuțe au ajuns la noi printr-un schimb si s-au adaptat repede in noua casa. Sunt foarte jucause si atente la copiii care vin la geam. Maimuta Capucin este foarte independenta si nu se supune vointei omului. Este curioasa, pofticioasa, unele mancaruri o aduc in stare de extaz. Au un sistem complex de comunicare prin intermediul sunetelor, al expresiilor faciale, al atingerilor şi pe cale olfactivă. De exemplu, sunetul care anunţă apropierea unui prădător terestru diferă de cel folosit pentru anunţarea prezenţei unei păsări de pradă.
Aceste animale omnivore gustă aproape orice găsesc şi decid prin încercare şi eroare dacă alimentul respectiv este comestibil sau nu şi dacă le place. Hrana le este constituită în principal din fructe şi insecte, dar mănâncă şi vertebrate mici dacă au ocazia. Pana la sfarsitul lunii octombrie Complexul de Agrement Zoo – Călărași vă așteaptă sa le vizitati de marti pana duminica de la 9.30-18.00 ( la 17.30 se pune in vanzare ultimul bilet )