În com. Unirea, Mica Unire a fost sărbătorită cu o Horă a Unirii după obicei, și în acest an…

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru În com. Unirea, Mica Unire a fost sărbătorită cu o Horă a Unirii după obicei, și în acest an…

Azi 24 ianuarie, Mica Unire a fost sărbătorită cu o Horă a Unirii cetățenilor din loc. Unirea Jud. Călărași. Cu această ocazie primarul Belu Florian și viceprimarul Iordan Marian au dorit să precizeze legătura dintrenumele comunei și Mica Unire, și  despre însemnătatea zilei.

Înfăptuită la 24 ianuarie 1859, cunoscută şi sub numele de „Mica Unire”Unirea Principatelor Române este considerată primul pas important pentru Marea Unire de la 1918. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, este ales și domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite. Trei ani mai târziu, în 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

 Deşi a fost de scurtă durată, domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost, prin reformele sale, perioada de maximă dezvoltare a României moderne: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în urma unei propuneri legislative din 2014.
Belu Florian este primar PSD, și a obținut cel mai important scor electoral față de toți ceilalți primari aleși ai localității după Revoluția din 1989. De numele lui se leagă proiecte importante de modernizare a localității, de asfaltare a străzilor, de realizare a unui dig de apărare, proiecte de realizare a trotuarelor și a unor bune condiții de locuit pentru cetățenii din Unirea și Oltina. Belu este recunoscut drept un bun gospodar, în cadrul campaniilor anuale de curățenie dar și omul care știe să intervină operativ la deszăpezire sau ori de cîte ori atunci când situația o impune. Pentru ca proiectele sale trebuie să continue, el a declarat că va candida în continuare la Primăria com. Unirea.