Com. Cuza-Vodă: Primarul Popa Adrian își ia în serios mandatul…

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Com. Cuza-Vodă: Primarul Popa Adrian își ia în serios mandatul…

Popa Adrian, noul primar al com. Cuza Vodă își începe programul de muncă de la ora 7. Cu durere în suflet ne povestește despre faptul că și el este om și are probleme familiale peste care caută să treacă. Mai presus sunt oamenii în fața cărora a depus un jurământ. Primarul ne prezintă o agendă de lucru unde consemnează problemele ce trebuiesc remediate în aceeași zi. Fie că trebuiesc înlocuite geamurile sparte de la o grădiniță, fie ridicate gunoaiele aruncate de cei certați cu bunul simț, fie sunt de toaletat niște arbori sau montat semne de circulație, agenda primarului este plină. Problemele sunt remediate cu responsabilitate, ni se spune. Termenele și responsabilitățile sunt precise. Pentru că aici primarul are o echipă de oameni gospodari care îl înconjoară.

Popa Adrian: În localitate proiectele primăriei continuă.  Lucrările la rețeaua de canalizare efectuate în proporție de cca. 70%  sunt continuate în paralel cu realizarea de grupuri de pompare. În maximum 2 săptămâni finalizăm Stația de clorinare a apei. O realizăm cu firma ROMANOR o firmă care lucrează cu profesionalism și responsabilitate. Ne interesează calitatea apei consumate de cetățeni și de aceea am investit în această stație. Un alt proiect este de astaltare a cca. 7 km de străzi pentru care am obținut finanțare. Depunerea proiectului depinde de constituirea Consiliului local. Contribuim la educația online prin alt proiect cu 333 tablete, 22 laptop-uri, toate cu acces gratuit la Internet și 20 table electronice la sălile de clasă. Este un proiect de cca. 650 000 ron. Investim în educație dar și în sănătate. Avem 2 medici de familie, un medic stomatolog. Dispensarul trebuie să intre într-un proces de reabilitare. Îmi doresc un dispensar modern, echipat cu facilități și aparatura necesară, pentru sănătatea locuitorilor din Cuza-Vodă. Dispensarul va avea încorporat o farmacie cu program adecvat cetățenilor. Vreau să se termine cu deplasarea cetățenilor în Călărași pentru a-și procura medicamentele necesare. Avem cca 3200 locuitori dintre care mulți sunt în vârstă și au nevoie de atenția noastră, a primăriei. Este vorba și de cetățeni săraci, nevoiași, ori care au probleme cu sănătatea. Ușa noastră la primărie este deschisă permanent…Suntem receptivi problemelor acestora și răspundem imediat solicitărilor – ne spune primarul din Cuza-Vodă.

Demarăm și proiectul pentru introducerea gazelor naturale în localitate. Ne asociem cu com. Ștefan Vodă și Vîlcelele. Am depus adresa la Transgaz pentru a ne da soluția de realizare. Avem nevoie de 3500 cereri de branșare. Dacă proiectul va fi eligibil, proiectul se va transforma în contracte individuale ferme. Nu cred că ne încadrăm pentru a depune documentația până pe 17 decembrie când este primul termen pentru că avem nevoie de avize, autorizații de la mediu, etc. Vrem să începem lucrările de anul viitor, dar depindem de aceste avize și cele 3500 solicitări de racordare.

Popa Adrian: Vreau ca cetățenii să înțeleagă cât de importantă este reciclarea. Dacă nu gestionăm corect deșeurile și nu le reciclăm vom plăti foarte mulți bani. Lunar plătim facturi de 24 000 ron pentru aceste servicii, pentru faptul că REBU ne ridică gunoiul menajer. Noi plătim anual 2,5 miliarde lei vechi ți încasăm 1 miliard pentru ceea ce înseamnă colectarea gunoiului. Vreau să fiu înțeles de oameni iar firma care se ocupă de reciclare să vină o zi pe lună pentru a ridica deșeurile. Mă refer la PET-uri, la sticle, la cartoane…Este păcat să nu beneficiem  de costuri mai mici, doar pentru că suntem neglijenți. Se generează foarte multe ambalaje care pot fi regenerate…Gunoiul de grajd trebuie separat de gunoiul menajer…Vom face o campanie de conștientizare pentru că altfel putem fi sancționa. Am o foarte bună colaborare cu primarii din județ și în special cu cei ai localităților cu care ne învecinăm. Dorim ca împreună să realizăm proiecte durabile, folositoare călărășenilor.

M-a îngrijorat să constat că lucrările la cele 2 Cămine Culturale au fost abandonate. Am luat legătura cu constructorii și le-am cerut seriozitate. De acum lucrăm pe baza unui plan de lucrări, cu termene precise. Nu voi mai admite toleranța și delăsarea când este vorba de banul public și lucrările pentru cetățean. De aceea cer și pretind seriozitate în tot ceea ce facem. 

Sunt sigur că așteptările cetățenilor sunt foarte mari. Voi face tot posibilul ca să nu-i dezamăgesc. Mă voi dedica muncii de primar și îmi doresc ca la sfârșit de mandat să avem lucruri frumoase și benefice pentru Cuza Vodă. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am găsit abandonate și multe proiecte în acest stadiu, dar nu le voi lăsa așa și îmi voi da silința pentru ca lucrurile să funcționeze pentru dezvoltarea localităților noastre.

Privind actuala pandemie îi rog pe cetățeni să fie foarte responsabili și să luăm în serios toate măsurile de distanțare, purtare a măștii și dezinfecție. Numai așa vom face față acestei nenorociri care ne afectează viața. Oamenii poate tratează cu superficialitate această problemă, dar eu pentru că trec printr-o situație destul de gravă cu părinții mei îmi dau seama de consecințele nedorite...a încheiat primarul Popa Adrian.