Clădirea unde primarul Drăgulin vrea să construiască Clubul pescarilor a luat foc…

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Clădirea unde primarul Drăgulin vrea să construiască Clubul pescarilor a luat foc…

 

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Călăraşi au intervenit la astăzi 7 iulie orele 19 pentru stingerea unui incendiu clădirea dezafectată din apropierea hotelului Sport unde primarul Drăgulin dorea să construiască Clubul pescarilor dunăreni. Acoperișul clădirii a ars pe o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați. Două autospeciale și zece pompieri militari au intervenit pentru lichidarea arderii. De menționat că la o parte a clădirii Primăria Călărași a început recent demolarea totală. De incendiu au fost afectate anexele folosite drept refugiu de către oameni ai străzii sau derbedei în căutarea unor partide de sex. 

În urmă cu 1 an primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a semnat, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un nou contract de finanțare europeană, cel care viza proiectul ”Promovarea incluziunii sociale prin înființarea unui club al pescarilor dunăreni din Municipiul Călărași”. Proiectul era finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, Prioritatea 4 a UE – O ocupare a forței de muncă și o coeziune teritorială sporită, Măsura 2.1 – Promovarea i valorificarea produselor și activităților specifice zonei.

 Nu se știe ce s-a întâmplat cu acest proiect așteptat cu interes de călărășeni

Valoarea totală a proiectului era de aproximativ 340.000 de euro (1.622.249,66 lei), iar valoarea maximă a unui proiect finanțată nerambursabilă este de 200.000 de euro (883.212,80 lei) inclusiv TVA, sumă de care proiectul menționat beneficiază în totalitate. Întrucât valoarea lucrărilor propuse și a dotărilor obiectivului de investiții era mai mare decat cea care se finanțează, Municipiul Călărași urma să adauge contribuția proprie.

Locația se dorea a fi un viitor Club al pescarilor dunăreni, dar…

Visul domnului primar Drăgulin era unul apropiat de Călărași prin găsirea unei utilități acestei clădiri. Prin acest proiect dorea înființarea unui  Club al pescarilor prin reabilitarea, consolidarea și modernizarea clădirii din Parcul Central (zona Jirlău), unde a funcționat în trecut Acvariul. Viitorul Club al pescarilor va fi un loc de referință în comunitatea pescarilor dunăreni din municipiul Călărași, în care aceștia vor putea socializa în desfășurarea diverselor activități specifice…se spunea în documentația prezentată în urmă cu un an consilierilor locali.

În trecut clădirea vizată pentru investiție a avut mai multe destinații, dintre care amintim: în perioada anilor `60 aici a funcționat cherhanaua orașului, între anii 1970 – 1980 a gazduit o secție a Casei Pionierilor (club karting), urmată de înființarea la data de 01.06.1980 a Grădinii Zoologice Călărași, în care se regăseau câteva mamifere sălbatice și domestice, precum și o colecție de păsări exotice provenite dintr-o colecție privată. După mutarea Grădinii Zoologice în noul sediu, începând cu anul 1985 și până în 1990, clădirea a avut destinația de acvariu

Praful s-a ales de o clădire unde cândva călărășenii se bucurau…

 Perioada 1990 – 1993 regăsește clădirea cu destinația de unitate de alimentație publică și ca punct de atracție al orașului, prin desfășurarea activităților de agrement pe lacul din vecinătatea clădirii, amenajat în urma cu mai mulți ani, pe care se făceau plimbări cu hidrobiciclete și bărci de agrement. Din 1993 și până în prezent, în clădire nu s-a mai desfășurat nicio activitate, lucru care a determinat degradarea acesteia, făcând improprie realizarea oricăror activități.Restaurantul terasă aparținând bine cunoscutului călărășean Marian Ceacârescu a rămas în memoria multora drept un loc unde te puteai distra la o bere sau servi o mâncare ieftină și foarte bună. Terasa cu o capacitate mare oferea vara proiecții video sau spectacole cu formații artistice la care era mare aglomerație. Ne amintim de parcul învecinat și de lacul de agrement cu hidrobiciclete – căruia se pare că i se va da aceeași destinație turistică, autorizarea de mediu îngreunând eforturile investitorului. Terasa și restaurantul situate la 2 pași de Instituția Prefecturii, tocmai în mijlocul orașului, a decăzut total…Tâmplăria, și ușile au fost furate. Nu mai există instalații, recuperatorii sustrăgând până și cablurile electrice îngropate în pereți. Totul este în paragină. Pereții sunt mâzgăliți cu grafitti și anunțuri sexuale/obscene. Buruienile uscate au năpădit curtea iar locația este indicată ca loc de refugiu al derbedeilor și prostituatelor.

În urmă cu un an publicația noastră arăta că locația era  neîngrijită, abandonată arată că nu ar mai exista vreun proprietar. Nici parcul alăturat nu mai era ce a fost cândva. Plin de boscheți și gunoaie acesta respinge pe călărășenii care încearcă să îl traverseze. Nu poate fi vorba de turism nici măcar în visul unor consilieri, realitatea arătând ca în fotografii…Transformat în WC public și loc de împerecheat pentru câinii vagabonzi aciuați aici, parcul a devenit un focar dar și un risc pentru cei ce mai cred că se pot distra aici…