CJCC și Festivalul Național de Teatru prezintă joi 8 nov., 2 spectacole la sala Barbu Știrbei/ Călărași. TRAILER

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru CJCC și Festivalul Național de Teatru prezintă joi 8 nov., 2 spectacole la sala Barbu Știrbei/ Călărași. TRAILER

Joi 8 noiembrie ora 16 CJCC @  Festivalul Național de Teatru  prezintă la Sala Barbu Știrbei, orele 16 

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții

după un roman de Mark Haddon

Traducere: Andrei Marinescu

Christopher nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii. Este un adolescent special, de 15 ani, cu sindrom Asperger, care se defineşte drept un „matematician cu oareşce dificultăţi comportamentale”. Un Sherlock Holmes copil, care ştie sigur că uciderea câinelui Wellington cu o furcă este misterul pe care doar micile lui celule cenuşii îl pot dezlega.

Aşa începe aventura băiatului ce nu poate minţi, printre artificiile de comunicare folosite de adulţii din jurul său, printre prejudecăţi şi minciuni-metaforă. Pe parcursul ei descoperă nu doar ce s-a întâmplat cu Wellington, ci şi prin ce întâmplări ciudate au trecut la miezul vieţii părinţii săi, vecinii săi, precum şi alte victime ale rănilor trecutului. Spectacolul lui Bobi Pricop, glisând cu sensibilitate lucidă între comedie şi dramă, are o altă viteză decât cea cotidiană: este viteza năucitoare a unei minţi captive într-o realitate care s-a împotmolit în propriile ei limite.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este un show performativ, în care lumea-decor construită de Adrian Damian, din oglinzi, distanţe şi percepţii, se compune şi se descompune pentru a ne aduce faţă în faţă cu noi şi certitudinile noastre fragile. Montarea multimedia, cu videoproiecţii care redefinesc spaţialitatea şi muzica lumii în mişcare, este o călătorie senzorială provocatoare pe muchia normalităţii, între jocurile de cuvinte şi nevoia de limpezime. Iar emoţia e principalul efect special. Întrebările rămân deschise, la finalul poveştii: Ce înseamnă să fii altfel şi de ce firescul nostru, oricât de anapoda, trebuie să fie luat drept normă? Spectacolul are la bază adaptarea semnată de dramaturgul britanic Simon Stephens, după best-sellerul lui Mark Haddon, roman vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume şi distins cu 17 premii literare prestigioase. Premiera mondială a spectacolului a avut loc la Teatrul Naţional din Londra, în 2012, iar acum se joacă pe Broadway cu mare succes de public şi critică.

Tot joi 8 nov orele 18.30, la aceeași sală se prezintă spectacolul 

ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI

de Ken Kessey

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Piesa de teatru a fost pusa pe scena la Teatrul National Bucuresti. Undeva prin anii 1980. Despre ce anume era vorba: viata dintr-un ospiciu, unde mai nebuni decat pacientii erau chiar oamenii care erau platiti sa aiba grija de ei. Pe scurt, un proaspat eliberat din puscarie spera ca internarea in aspiciu ca il ajute pentru a scapa in viitor de condamnari si chiar de obligatia de a munci. Practic vine in ospiciu ca intr-o vacanta unde vrea sa se distreze. Chiar reuseste asta, etalandu-si talentul de smecheras.
Povestea spusa in “ Zbor deasupra unui cuib de cuci” vorbea despre infruntarea sistemului, manipulare, indivizi inadaptati, masinaria care creeaza monstri prin controlul absolut. Orice abatere de la drumul impus, trebuie criticata si catalogata drept inadaptare, iar individul respectiv trebuia tratat de acea nebunie de a nu fi la fel ca si ceilalti. Probabil se dorea un exemplu al decadentei occidentale, al degenerarii naturii umane din cauza democratiei, etc. Din pacate, mesajul se potrivea manusa cu ce traiam noi atunci, in plina epoca de aur.
Oricum, din pacate, povestea este la fel de actuala si azi.

CJCC a comunicat că intrarea este liberă la ambele spectacole