Cîțu: Nu sunt de acord ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Cîțu: Nu sunt de acord ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni

Câțu a cerut ca să fie blocat proiectul în comisiile de specialitate din Camera Deputaților pe motiv că ar exista o discriminare…

 

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început, luni, dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.  Camera Deputaților e cameră decizională. 

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați. În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

PNL nu e de acord ca principiu ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni

Crește costul la buget, lucru cu care nu sunt de acord. Eu nu sunt de acord. PNL nu e de acord ca principiu ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni”, a spus Florin Cîțu. Cîțu a indicat  că gratuitatea testării pentru angajații sectorului public ar greva bugetul de stat cu 120 de milioane de lei pe lună. Totodată, Cîțu a anunțat că ar trebui blocat proiectul în comisiile de specialitate din Camera Deputaților pe motiv că ar exista o discriminare între angajații de la stat și cei de la privat.