Ciprian Pandea/PSD Călărași: ”România este pe primul loc la producția europeană de…porumb.” Degeaba…

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ciprian Pandea/PSD Călărași: ”România este pe primul loc la producția europeană de…porumb.” Degeaba…

Degeaba ai producţie de cereale, dacă nu ai zootehnie…

De pe pagina facebook a politicianului PSD Călărași Ciprian Pandea aflăm lucruri uluitoare: România Producțiile record de grâu și porumb au crescut până aproape de 8 miliarde de euro cifra de afaceri din agricultura țării. Producţiile de cereale au crescut ca urmare a investiţiilor din ultimii ani în echipamente şi tehnică agricolă, însă valoarea adăugată obţinută va fi suficientă doar dacă lanţul se închide până în frigiderele consumatorilor.

– #România a detronat Franța de pe #locul 1 la #producția #europeanăde #porumb.

– Producția de grâu a depășit în premieră 10 milioane de tone.

– Au crescut investițiile agricole, iar în domeniu activează peste 12700 de firme. În primele 7 luni din 2018 s-au înființat 1450 de companii noi , cu 27% mai multe decât aceeași perioadă din 2017.

– Sunt performanțe remarcabile determinate de politicile consecvente și deciziile guvernării PSD-ALDE – de la acordarea în avans a tuturor subvențiilor până la programele de refacerea și modernizare a infrastructurii agricole – sisteme de irigații, de combatere a grindinei – până la cele de sprijin a legumicultorilor sau crescătorilor de animale – spune Pandea.

Cu producția miraculoasă la hectar de grîu și porumb din acest an, Ro­mâ­nia este pe locul 1 în UE la porumb. Dar pe măsură ce pro­ducţia media va creşte, va putea ajunge pe primele locuri din lume. Însă această creştere nu este şi garanţia dezvoltării eco­nomice fără investiţii în capacităţi de procesare şi zootehnie.

Ce dacă ai producții record/ unde se regăsesc ele? Exportăm cereale și importăm biscuiți…

Între 2007 şi 2017, în loc să crească numărul de bovine din România a scăzut de la 2,9 milioane la 2 milioane. Densitatea şeptelului, adică numărul de bovine sau porcine la hectarul de teren agricol, este în România de 12 bovine/hectar, în Olanda este de 240 de bovine/hectar, iar în Irlanda 144 de bovine la hectar. 

„Este păcat să exportăm cereale şi să importăm biscuiţi”, spune Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România. La 28 de ani de la Revoluţie, România este tot cu 54% din populaţie în mediul rural, cel mai mare procent din Europa. În 1960 gradul de urbanizare era 32%, în 1977 era de 44%.

Alte exemple de producții degeaba, care nu vin în sprijinul populației se pot da…

La petrol şi gaze, la fel suntem în top 5 în Uniunea Europeană ca producţie. La prețul gazelor și carburanților situație este invers. Românii sunt jecmîniți de prețurile mari de necontrolat. Ce folos să ai atâtea resurse naturale disponibile, atâtea bogăţii ale solului şi subsolului dacă nu pot aduce prosperitate locală şi salariul mediu din România rămâne pe penultimul loc din UE? Ce lipseşte Să ne mândrim cu recordurile…Jumătate din populaţie în mediul rural,  trăieşte la limita subzistenţei deoarece nu are unde să lucreze pe o rază de 20-30 km a condițiilor de navetă pentru care  nu are cum să ajungă la o slujbă mai bine plătită, mai departe, în condiţiile căderii infrastructurii feroviare şi a subdezvoltării celei rutiere. Starea jalnică este oferită de București unde  de zeci de ani Ministerul Transporturilor nu a reuşit să aducă la standarde de autostradă 60 km de centură. La fel putem vorbi despre transportul feroviar sau prețul carburanților. Către ce ne îndreptăm de fapt prezentând cu fală realizările mărețe?