Ciprian Pandea, senatorul călărășean preocupat de măsurile de sprijin pentru plata energiei. Iată soluțiile…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ciprian Pandea, senatorul călărășean preocupat de măsurile de sprijin pentru plata energiei. Iată soluțiile…
Guvernul Câțu a trimis pentru dezbateri în Senatul României o schemă de sprijin pentru plata energiei de către populație, cu măsuri ce se pot aplica în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Ca măsurăimportată se poate exemplifica cu compensarea acordată direct în factura clientului, condiția fiind aceea de încadrare a consumatorului pentru  maxim 1500 kwh și echivalentul a 1000 metri cubi gaze. Implicat direct în dezbaterile proiectului senatorul călărășean PNL Ciprian Pandea informează: 
𝗦𝗲𝗻𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲 𝗼 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗲 𝗱𝗲 𝗻𝗼𝗶 𝗮𝘃𝗮𝗻𝘁𝗮𝗷𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗼𝗽𝘂𝗹𝗮𝘁̗𝗶𝗲 𝘀̗𝗶 𝗜𝗠𝗠-𝘂𝗿𝗶 𝗶̂𝗻 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗽𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗶❗
✅Am participat astăzi, în calitate de 𝐯𝐢𝐜𝐞𝐩𝐫𝐞𝐬̗𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞, la o ședință extrem de importantă a Comisiei de Buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital. Schema de sprijin pentru plata energiei, propusă de Executivul condus de PNL, a fost dezbătută astăzi în mai multe comisii din Senat, printre care și cea de Buget, și au fost aprobate o serie de modificări cu noi avantaje pentru populație și IMM-uri.
➡️Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Astfel, în urma consultărilor din această dimineață, a fost modificată OUG 118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare:
🔵mărirea limitei de consum pentru care li se acordă compensare consumatorilor casnici și s-a introdus plafonarea prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.
🔵supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, pe același model pe care a fost aplicat la gaze naturale, prin Ordonanța 7. Tot venitul rezultat din vânzarea curentului electric care depășește prețul de 450 lei/mWh va fi impozitat suplimentar cu 80%.
🔵comercianții de energie vor putea opera cu un profit de maxim 5%.
🔵creșterea la maxim 33% din valoarea facturii a compensării acordată clienților casnici pentru gaze naturale
🔵posibilitatea de a cere amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare.
ℹ️ Concret, pentru clienții casnici se va acorda o compensare unitară in valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
‼️𝐂𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐢 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐢𝐜𝐢𝐮𝐧 𝐟𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢𝐚, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐜𝐞𝐫𝐞𝐫𝐢, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐥𝐮𝐬, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐛𝐢𝐫𝐨𝐜𝐫𝐚𝐭̗𝐢𝐞.
𝐒𝐮𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐭𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐢 𝐞𝐯𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭̗𝐢𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐥𝐚𝐫, 𝐜𝐮 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐬, 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐚𝐬𝐧𝐢𝐜. 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐬𝐜𝐡𝐞𝐦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫, 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̗𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐬𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐳𝐞 𝐢̂𝐧 𝐚𝐧𝐮𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦, 𝐚𝐝𝐢𝐜𝐚̆ 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝟏.𝟓𝟎𝟎 𝐤𝐖𝐡 𝐥𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐢𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̗𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐯𝐚𝐥𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐚 𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐦𝐜 𝐝𝐞 𝐠𝐚𝐳𝐞 𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐚𝐠𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚̆, 𝐩𝐥𝐮𝐬 𝐨 𝐚𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐱𝐢𝐦 𝟏𝟎% 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐮𝐚𝐧𝐭𝐮𝐦𝐮𝐫𝐢.
Pentru IMM-uri se aplică următoarele:
🔵exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienta și a accizei, precum și exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei.
🔵reducerea TVA la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienții de tip IMM.
🔵includerea PFA-urilor și a profesiilor liberale în categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toți profesioniștii, așa cum sunt ei reglementați la art. 3, al. 2 din Codul Civil.
➡️Modificările adoptate de senatorii PNL în această dimineață la schema de sprijin pentru plata energiei vor fi adoptate în această după-amiază de plenul Senatului și vor fi apoi înaintate în regim de urgență Camerei Deputaților, astfel încât ele să poată fi adoptate și să intre în vigoare cât mai repede, permițând intrarea în vigoare a tuturor acestor măsuri începând cu data de 1 noiembrie.