Cine este de fapt în spatele afacerii cu locuri de veci din cimitirele călărășene?

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Cine este de fapt în spatele afacerii cu locuri de veci din cimitirele călărășene?

Știrea săptămânii trecute este că șeful de serviciu de la Administrația Cimitirelor din Călărași  a fost prins luând șpagă pentru a acorda spre concesiune 2 locuri de veci. Un flagrant organizat anticipat…Întrebarea care se pune firesc este… dacă putea doar acel salariat al Primăriei Călărași să aprobe concesionarea în Cimitirul Central pentru anume persoane? Nu. Salariatul nu ar putea decât să redacteaze un referat cu propunere prin care primarul sau viceprimarul responsabil de cimitire aprobă…Nu insinuăm complicitatea ci doar neputința celui prins în flagrant de a aproba singur acordarea unui teren…Restul vor stabili procurorii sau…Instanța.

Vizavi de acest aspect trebuie știut că după Revoluție s-a stabilit depășirea capacității maxime de 50 000 de locuri de veci din Cimitirul Central din Călărași. Cimitirul a fost declarat drept…Cimitir închis. Conform legii este interzis a se mai concesiona locuri de veci în astfel de situații. Numai că, la Călărași mai presus de lege sunt interesele unora. Pe primari i-a durut la bască de această lege și au acordat zeci de locuri de veci…pe bandă rulantă locuri spre concesiune, unele chiar situate sub șoseaua pe care morții erau deplasați la…groapă. Nimeni nu a controlat legalitatea aprobării de acordare a unor locuri de veci către persoane bogate din municipiu, politicieni, notari, judecători sau oameni de afaceri prospere.

În astfel de situație șoseaua principală din Cimitirul central s-a îngustat cu vreo 5-6 metri, ocupându-se și zonele verzi iar circulația efectuându-se anevoios doar pe o singură bandă. S-au concesionat până și locurile de veci de sub copacii care au fost tăiați…spun salariații de la paza cimitirului arătând cum au fost scoase rădocinile arborilor…Mai rămâne ca primarul Drăgulin să aprobe și realizarea de locuri de veci, la vedere mai bună unde mai există… verdeață. Adică  pe zonele verzi de pe strada Sloboziei sau chiar sub trotuare…spun persoanele nemulțumite din cimitirul central cu care mă întâlnesc.

Trecând peste aceste chestii@socoteli de care responsabili pot fi  și alții din conducerea Primăriei, trebuie arătat că cel prins cu mâța în sac, adică cu banii asupra lui ar fi putut să-i împartă, el fiind doar un simplu intermediar în lanțul concesionării… Vizavi de acest aspect trebuie recunoscute meritele lui de a reabilita aleea principală din cimitire, asfaltare, realizare rețelei de apă/canalizare, iluminat, tăiere arbori și curățenie. Să sperăm că viitorul șef de serviciu de la Administrația Cimitirelor va reuși să realizeze alt gard, și să termine treaba actualului șef de la Cimitire – care nu mai poate ocupa o funcție publică. Nu aceasta este important ci legea / respectarea ei…oare când se va intra în legalitate?