Cimitirul Sf. Gheorghe din minunatul municipiu se extinde…pe trotuar

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Cimitirul Sf. Gheorghe din minunatul municipiu se extinde…pe trotuar

Noua viziune urbanistică a Primăriei este extinderea cimitirelor. Conceptul trotuare în cimitire a fost greșit înțeles și se vrea cimitire pe…trotuare. Cimitirul civil a fost realizat prin anii 80  pe terenul fostului Cimitir al eroilor sovietici  de lângă liceul auto. La înființarea cimitirului civil se dorea destinația a fi pentru înmormântări de veterani de război, cadre militare ori personalități care au slujit comunitatea. Dar nu a fost chiar așa… Despre fapte bune privind reabilitarea acestui cimitir auzim că ar proveni de la familia răposatului George Naghi. Soția lui nu vrea să i se facă publicitate, dar rolul presei este de a informa. Este cazul și aici când se vor a se face lucruri bune, în memoria celui ce a fost George Naghi. Sponsorizarea înseamnă mulți bani pentru multe lucrări. S-a realizat  iluminatul modern din cimitir, și se fac reparații ale gardului și aleilor. Aleea principală de la str Sloboziei până la Cimitirul eroilor sovietici se va realiza din granit pe 2 trotuare,, iar între acestea se va planta gazon. Se va realiza o altă intrare dinspre str Oborului, și se va extinde gardul prefabricat către str Oborului spre liceul auto. Oamenii nu văd însă bine extinderea gardului acolo unde Primăria ar fi trebuit să realizeze trotuar. Ei arată că în zonă este o școală generală, o grădiniță și un liceu iar pietonii se deplasează pe trotuarul îngust de vreo 80 cm, ca în fotografii…

Unii părinți copiilor sunt chiar revoltați…Avem nevoie de trotuar lat nu de îngustarea lui la 80 cm. Crede primarul că pot să însoțesc copiii la școală sau de la școală pe un trotuar îngustat la 80 cm? Pe unde vrea primarul să ne deplasăm, pe șoseaua aglomerată de camioane? – spune o doamnă în vârstă.

Un trecător spune ..avem nevoie de trotuare și nu de cimitire. De ce Primăria nu face trotuare pe strada Oborului și pe strada Locomotivei? De ce nu face trotuare pe strada Sloboziei  pe ambele părți ale străzii? Ne expunem zilnic la accidente pentru că nu sunt trotuare decât pe o parte a străzii, iar acestea sunt îngustate acum de cimitir. Nu este corect – arată el. Viața în prezent este importantă nu  viața de apoi…continuă acesta.

Realitatea arată ca în fotografii. Nu se știe ce fundamentare a avut extinderea terenului cimitirului pe trotuar și cât de legal este din punct de vedere urbanistic. Despre intențiile oamenilor de bine ai comunității vom mai scrie. Pentru că ei merită stima noastră. Vom scrie și despre neputința Primăriei de a administra corect cimitirele sau drumurile pietonale din localitate.

Contactat telefonic administratorul Cimitirelor din Călărași, Bălăngea Dan ne spune despre o ambiție a sa la Cimitirul Central… de a realiza cișmele cu canalizare, de a asfalta și pune borduri și bănci acolo. Vrea să repare gardul dinspre CFR de aici cu elementele de gard prefabricate recuperate de la Cimitirul Sf Gheorghe. Și la Cimitirul Mircea Vodă caută o soluție pentru scurgerea apei pluviale de pe alee.