”Centrul Civic” se degradează și sub administrația Drăgulin. Cetățenii înjură cu foc amintind de promisiunile celor ce le-au cerut votul

6 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru ”Centrul Civic” se degradează și sub administrația Drăgulin. Cetățenii înjură cu foc amintind de promisiunile celor ce le-au cerut votul

Municipiul Călărași avea cândva un centru liniștit cu o stradă circulabilă, pe care se putea ajunge de la Prefectură la Piața Mare. După Revoluție un primar isteț a găsit o firmă care a montat dale cu puțin ciment în locul trotuarelor și șoselei. Nevoia de șosea a dispărut, un Consiliu Local desființând această utilitate publică în  numele de a avea un așa zis Centru Civic. De fapt nevoia era către afacerea cu dale prefabricate și pentru o fântână.

Să desființezi o șosea este ceva inacceptabil îmi spun prieteni din țară veniți aici, la Călărași. Trecătorii își dau cu părerea: Imaginea este a unui Centru pustiu, cu dale din beton fisurate în care îți poți luxa piciorul… este priveliștea pe care și actuala municipalitate o oferă. Au promis un Centru civic nou, ne-au arătat planșe foto și ne-au cerut votul. Nimic nu au făcut după 1 an…au distrus tot orașul – spun oamenii cu care te întâlnești. În Centrul Civic iarba crește printre dalele de piatră. Pe alocuri ele s-au surpat, iar când plouă se formează bălți. Între blocurile din Centrul vechi au plantat boscheți pe niște scuaruri din beton care obturează totul…care te obligă să ocolești pentru a ajunge la un magazin. Nu găsești o cofetărie, o cafenea. Librăria de carte este o amintire, spațiile comerciale ale cooperației meșteșugărești fiind ocupate de…sedii de partide. Cinematografele Flacăra și Victoria au fost desființate fără vreo explicație. Grafitti pe pereții coșcoviți de vreme și o imagine dezolantă, pentru care municipalitatea nu are disponibile promisiuni electorale- se arată.

Este inutil să ceri părerea turiștilor care vin aici…care vin la Muzeul municipal din fosta clădire a Primăriei. Ei cred că drumul din piatră duce undeva către periferie…că nu se află în centrul istoric al municipiului. Imaginea suburbană oferită de Centrul Civic este reconfirmată și de Hala Centrală dar și Piața Centrală Agroalimentară – care te resping cu imaginea de clădiri insalubre. Centrul Civic poate redeveni ce a fost…Măcar în parte. Am propus cândva dlui viceprimar Ivanciu ca acolo între blocuri să se organizeze Târgurile de mărțișor, sau cele periodice cu expoziții pe care Badea Puiu de exemplu, știe să le organizeze. Se pot realiza spectacole, proiecții de filme sau evenimente în care tinerii pot fi implicați, și da o utilitate publică, o destinație acestei locații pustii. Boscheții aceia și scuarul se pot desființa și realiza șoseaua veche, așa cum o știm cu toți călărășenii. Consultarea publică trebuie obligatorie – spun cei în vârstă, dar și tinerii nemulțumiți de degradarea care continuă și în această administrație locală. Călărășenii doresc să afle care este viziunea de urbanism a noului arhitect șef Laurențiu Samoilă vizavi de Centrul Civic. Ce preocupări sunt, ce termene și responsabilități concrete există. Ce face dl primar Drăgulin pentru a își onora promisiunile electorale…Pentru că este orașul meu, al tău, al nostru!