Călărași: Polițiștii lucrează din greu pentru a afla cum au participat la examenele fraudate de la Spiru… colegii lor

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași: Polițiștii lucrează din greu pentru a afla cum au participat la examenele fraudate de la Spiru… colegii lor

Producătoarea de diplome de licență cu numele de facultate Spiru Haret nu avea cum să nu fie obiect al cercetărilor la care au participat 226 polițiști B.C.C.O. La celebra facultate denumită X și Zero, a fi student la distanță presupunea doar plata unor taxe și susținerea unor examene online. Subiectele la examene dar mai ales răspunsurile erau oferite studenților și aceștia le puteau consulta de pe site-uri, bloguri sau forumuri. Important era ca plățile să fie făcute… Și așa mulți absolvenți au ajuns cadre cu funcții de răspundere prin Poliție, Jandarmerie, șialte Instituții ale Statului pentru care calitatea studiilor nu conta atunci/ și nu contează nici azi. Exemple de comandanți de detașament avînd ca studii de licenți agronomia, a unor specialiști  în intervenții ale Jandarmeriei cu studii la Facultatea de muzică/ specializarea instrumente de suflat nu trebuie să te facă să rîzi. Sunt sucruri permise la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași. Goana mare după o diplomă în anii 2010 a produs mult rău instituțiilor dar mai ales absolvenților de la alte facultăți, care nu se puteau angaja conf pregătirii lor pentru că funcția era ocupată de un absolvent de la Spiru Haret. Absolvent care susținea examene online cu subiecte citite tot în sală, online. Un exemplu este pe LINK Fraudarea organizată este prezentată pe larg. Cât era șpaga la Universitatea Spiru Haret. Câte mii de euro costau răspunsurile la examene spune și Libertatea…

 

Potrivit comunicatelor de presă de la Poliția Română prezentate în doar câteva publicații… 76  percheziții au avut loc la sediile Universității Spiru Haret din mai multe județe. Au fost vizați prorectorul instituției, secretari și cadre didactice din conducere. Aceștia sunt acuzați de organizarea unui grup infracțional organizat și primeau mită de la studenți pentru a promova examenele.

Au fost vizate locuințele unor persoane bănuite de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și fals intelectual. De asemenea, perchezițiile au vizat și sediile unor facultăți din cadrul unei instituții universitare private.

Una dintre persoanele în cauză este bănuită că, în schimbul unor sume de bani, s-ar fi conectat fără drept la sistemul informatic al instituției de învățământ, facilitând promovarea unei probe a examenului de licență de către complicii acesteia. Activitatea s-ar fi realizat în timp ce complicii susțineau examenul, fiind logați la sistemul informatic al universității de la stațiile de lucru (sisteme informatice) alocate în sălile de examinare.

Din extinderea cercetărilor, au rezultat indicii că, în cursul anului 2019, funcționari publici (cadre didactice și persoane din conducerea unei universități private) ar fi primit mită de la mai mulți studenți sau interpuși ai acestora în schimbul furnizării de informații nedestinate publicului sau intervenirii pe lângă alte cadre didactice. Activitățile s-ar fi realizat în scopul facilitării promovării unor examene de licență/disertație, fapt ce a generat atestarea de aspecte necorespunzătoare adevărului în actele de studii (înscrisuri oficiale) aferente examinării. La percheziții au fost descoperite și ridicate înscrisuri, documente și sisteme informatice cu valoare probantă în cauză.

Polițiștii au condus 70 de persoane bănuite în cauză și 26 de martori la sediul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală și al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor procesuale.

O întrebare se impune. Ce se vor întîmpla cu diplomele de absolvire, în condițiile în care se declară fraudate examenele? Li se va mai recunoaște locul de muncă ocupat prin aceste diplome celor din sistemul bugetar?