Călărași: Pe 28 ian. Ecoaqua va solicita din nou creșterea tarifelor la apă și canalizare

4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași: Pe 28 ian. Ecoaqua va solicita din nou creșterea tarifelor la apă și canalizare

Ecoaqua nu se lasă și continuă cu solicitarea de creștere a tarifelor. Astfel ea a solicitat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua, încă din 12 septembrie 2019 creşterea preţului la apă cu 20,95%, de la 3,77 lei / mc la 4,56 lei / mc precum şi a tarifului la canalizare de 17,35%, de la 3,25 lei / mc cât este în prezent la 3,82 lei / mc. Analiza activității prestate de către AGA  poate concluziona clar că se impune rezilierea contractului de management al lui Cezar Neagu acesta riscînd să intre în incapacitate de plată.

Ecoaqua motivează creșterea prețurilor cu  siguranţa serviciului și că trebuiesc luate cât mai repede deciziile de finalizare a procesului de creştere a capitalului social şi a ajustării preţurilor şi tarifelor. Fără creșterea tarifelor Ecoaqua arată că vor fi consecințe grave asupra conformării operatorului la directivele europene privind apa potabilă şi apa uzată. Adică apa de la robinet nu ar mai putea respecta niște standarde de consum. Primele de sute de milioane depășind anual miliardul încasate de Cezar Neagu nu s-au regăsit în performanța solicitată acestuia și pierderile de apă din rețea au continuat să se mențină la cele mai mari cote din țară. Dacă auzi că o societate are 53% pierderi și ea acordă pentru asta prime de sute de milioane celor ce  ar trebui să le reducă…atunci constați că este o anomalie.

În urma unor discuții din luna noiembrie 2019, conducerea ECOAQUA a hotărât să solicite  „de principiu  majorarea tarifului cu 10% la apă şi la canalizare faţă de 20,95%, respectiv 17,35%, cum se solicită” Această hotărâre de principiu reprezintă propunerea AGA care a fost transmisă spre analiză Consiliilor Locale. Şedinţa AGA în cadrul căreia se va vota solicitarea de majorare a preţului, respectiv a tarifului, va avea loc pe 28 ianuarie.

Iată cum justifică Ecoaqua prețurile mai mari…

   Justificările se găsesc ușor… unele se referă la creşterea semnificativă a preţului energiei electrice cu aproximativ 300% faţă de perioada analizată pentru actualele preţuri şi tarife, adică iunie 2018 – mai 2019. Se mai discută de creşterea la valoarea de 2080 a salariului de bază minim garantat (de la 1450 lei la 01.01.2017), în condiţiile în care 60% din personalul operatorului regional sunt afectaţi în mod direct de această modificare. Cel mai importante par a fi:

  • creşterea cheltuielilor cu amortizarea şi a cheltuielilor cu taxele şi impozitele locale
  • lipsa  de venituri pentru acoperirea costurilor de exploatare, înregistrându-se pierderi economico – financiare