Călărași în siguranță. Polițiștii locali vor purta armamentul ruginit din dotare. După 1 an…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași în siguranță. Polițiștii locali vor purta armamentul ruginit din dotare. După 1 an…

Polițiștii locali au dreptul și obligația să poarte și să folosească în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce îi revin, potrivit legii armamentul, muniția și celelalte mijloace de apărare și intervenție din dotare. art. 51 / Drepturile și obligațiile polițistului local / Regulament de organizare și funcționare al Direcției de Poliție locală Călărași LINK

Armamentul din dotarea polițiștilor locali din mun. Călărași a ruginit de mult prin rastelurile Jandarmeriei Călărași, unde am fost informați că nimeni nu s-a prezentat să îl ridice pentru a fi întreținut periodic așa cum este obligatoriu conform legii și R.O.F. Poliției locale. Șeful Poliției Locale ne informează că de acum 1 an, de prin noiembrie 2022 sediul Poliției locale care stătea să cadă peste aceștia a fost mutat într-o grădiniță pe str. Grivița. Publicația noastră a scris despre aceasta dar șeful Poliției locale, dl. inginer a uitat LINK

Într-un răspuns scris șeful Poliției locale ne arată că mutarea în altă clădire a fost atât de scumpă încât nu și-a putut permite mutarea câtorva rastele de armament într-o cameră prevăzută cu grilaj și ușă metalică. Ca să fim convinși ni se spune că : ”Poliția Locală Călărași nu mai deține la noua locație o astfel de cameră, aspect cunoscut și perfect legal”. Discuțiile cu dl. director arată că armamentul se păstrează în la sediul Jandarmeriei Călărași unde există astfel de camere, fără ca polițiștii locali să poarte în timpul serviciului. În astfel de condiții 3 polițiști locali au fost tăvăliți bine de către 4 derbedei, iar unuia i s-a rupt mâna fără ca să poată face uz de armă. Uzul de armă nu este cunoscut de șeful Poliției Locale în cazul ultragierii subordonaților. El insistă pe coeziunea de…grup. Iată răspunsurile uluitoare primite…

 

 

Portul armamentului și muniției din dotare este obligatoriu pentru polițiștii de ordine publică, adică pentru cei care execută misiuni în cadrul cărora primesc spor de periculozitate sau de dispozitiv de 30%. Nu știm cum au primit sporurile acești polițiști timp de un an dar după solicitarea noastră în scris s-a dispus mutarea armamentului și muniției din dotare la Poliția mun. Călărași și portul acestora de către polițiști.  Timp de aproape 1 an armamentul nu a fost întreținut. Aceasta rezultă de la surse de presă care au indicat că registrul de armament nu a fost completat de către polițiștii locali în această perioadă. Lipsa armamentului în cadrul patrulelor mixte de poliție & locali  i-a determinat pe polițiștii de la  Poliția mun. Călărași,  să îi considere pe cei locali drept… turiști plimbați cu mașina de poliție prin oraș – indicând lipsa de eficiență în situații în care legea obligă uzul de armă sau folosirea forței. Există însă și exemple de profesioniști, polițiști implicați, dăruiți în muncă.

 VIDEO

 VIDEO

Am rămas șocați să aflăm din adresa semnată de dl. director că în cazul agresări polițiștilor ”coeziunea de grup a contat mai mult decât orice armament”. Pentru informarea corectă cititorii trebuie să știe că polițiștii locali călărășeni nu au fost dotați degeaba cu armament și muniție. Aceștia dețin pistoale Glock care au costat mulți bani ( cca. 3000 ron/ bucată ) în condițiile în care jandarmii dețin pistoale Carpați model 1975 ( cca. 300 ron / bucată). Diferența de rezultate este inversă armamentul deținut. Aflăm de la polițiștii locali că aceștia nu și-au scos armamentul din dotare de cca. 1 an.

 VIDEO

A devenit o obișnuință ca aceștia să nu poarte ținuta din dotare, cascheta lipsind în portul obligatorii al ținutei / video de acum 4 ani, cu un polițist în vestă îndrumând circulația blocată. Întâlnim deseori pe lângă grătarele cu mici din Obor sau evenimente locale polițiști cu hainele desfăcute. Nu știm dacă aceasta este cauza obezității sau salariilor net de 65 milioane lei vechi / lună.

Mai aflăm că polițiștii locali au uitat câți ani au fost de la ultima tragere cu pistolul în poligon, ultimele ședințe de pregătire fizică pentru autoapărare. Nu știm în ce constau probele sportive susținute de către Poliția Locală Călărași și cum s-au obținut calificative de foarte bun și excelent de către polițiști obezi sau fără vreun rezultat. Despre pregătirea profesională a multor polițiști locali nu ne putem pronunța, dar o putem afla din practica acestora. 

În toate aceste condiții vedem că polițiștii locali din alte localități, exemplu Slobozia, sector 6, etc. sunt exemple de eficiență.

Îi observăm în ținute impecabile, având asupra lor armamentul din dotare și intervenind acolo unde este cazul amendând pe toți cei responsabili de comiterea vreunei fapte antisociale. Trebuie să spunem că primarul Marius Dulce a investit LINK  în reorganizarea Direcției de Poliție locală pentru construirea unui sediu modern. S-au achiziționat zeci de camere video în locul celor nefuncționale, defecte – care nu știm cu deserveau pe cetățean în fosta administrație munca de poliție.

 

Nici în prezent acestea nu sunt prea utile, iar pe raza mun. Călărași se aruncă cu camionul moloz provenind de la demolări – fără ca făptuitorii să fie prinși. Informarea cu Poliția locală este defectuoasă, doar adjunctul acesteia un fost polițist adevărat, cms. șef ( de poliție) în rezervă Alexandru Șohan fiind exigent în relațiile de muncă și corect cu presa.

Notă. Fotografia articolului nu este a unui polițist local. Este a unui cetățean care se odihnește repetat pe aceeași bancă în fața Primăriei Călărași. Direcția de Poliție a mun. Călărași are încadrați vreo 75 polițiști. Legea permite încadrarea 1 polițist / 1000 locuitori. La ultimul recensământ municipiul avea un număr de 58215 cetățeni rezidenți. Salariul unui polițist local este mult mai mare ca al unui jandarm. Dacă un subofițer jandarm ce execută misiuni de restabilire nu încasează niciodată peste 5000 ron, un polițist local / agent încasează și 6500 ron/ lună -net.