Călărași: De unde poluare? Garda de Mediu nu se poate sesiza asupra mirosurilor decât prin solicitare scrisă…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași: De unde poluare? Garda de Mediu nu se poate sesiza asupra mirosurilor decât prin solicitare scrisă…

Conform unor statistici mun. Călărași este pe locul 2/ țară după Ploiești privind poluarea mare a atmosferei…

Urmare a unor solicitări provenind de la călărășeni pe rețelele de socializare privind mirosurile de păcură și cauciuc ars pe timpul nopții din mun. Călărași ne-am deplasat la sediul Gărzii de Mediu. Am aflat că Inspectorul șef al acesteia nu este disponibil probabil din cauza navetei zilnice grele pe ruta Călărași-Oltenița, dar mai ales a multor activități desfășurate de Garda de Mediu pe raza mun. Oltenița.

Privind mirosurile nedorite care transformă pe timp de noapte mun. Călărași într-un fel de Vale a Jiului, am aflat că personalul Gărzii de Mediu nu poate lucra peste programul normal de lucru, respectiv peste orele 16 – nefiind salarizați în acest sens. Dacă sunt cetățeni nemulțumiți de calitatea proastă a aerului din mun. Călărași să se adreseze Primăriei, ea este competentă și în scris Gărzii de Mediu…ni se spune. Aparatura de măsură a diferiților indici de poluare, cum ar fi noxele de praf, fum, zgomotul, etc. folosită de Garda de Mediu sau DSP nu este conformă cu standardele legale, respectiv nu respectă indicii RENAR privind etalonarea. Mai mult, aflăm că inspectorii nu se pot baza pe mirosul propriu și autosesiza.

Contactat pentru detalii primarul mun. Călărași Marius Dulce a confirmat faptul că sunt foarte mulți călărășeni săraci care locuiesc în case la periferie și se încălzesc cu cauciucuri de la centrele de vulcanizare, cu cărbune, resturi de cocs dezgropat de pe fosta platformă a Siderca dintre mormanele de moloz. Acestea se datorează sărăciei ne spune primarul, acolo trebuie acționat și nu cu amenzi împotriva oamenilor săraci care se luptă să nu moară de frig. Dacă există poluatori industriali, este obligația legală de identificare a acestora și de a-i obliga să intre în legalitate – ne spune primarul Dulce, arătând cine este competent de luarea acestor măsuri.

Privind activitatea Gărzii de Mediu nu am primit nici o informație, de la inspectorul de serviciu, chiar dacă legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public mai este în vigoare. Ni s-a spus despre deficitul de personal și despre faptul că acesta este preocupat de un volum foarte mare de…muncă.