Călărași. Comerțul legumelor și fructelor la – 8 grade Celsius în Hala Centrală atrage atenția autorităților

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași. Comerțul legumelor și fructelor la – 8 grade Celsius în Hala Centrală atrage atenția autorităților

Dorința  comercianților din Hala Centrală este aceea de a scrie un articol despre modul în care aceștia își desfășoară activitatea. Am considerat că este insuficient și am contactat pe noii viceprimari ai mun. Călărași, Stelică Aldea și George Stoian dar și Direcția municipală de servicii publice Călărași. Viceprimar Aldea Stelică: Avem 4 spații libere acolo. Le punem la dispoziție gratuit pe această perioadă de iarnă comercianților care vor să își protejeze marfa / o pot expune acolo. Vrem un comerț civilizat. Numai că dumnealor nu vor să se conformeze…

În spatele comerțului cu produse agroalimentare ale celor  cca 10 comercianți din Piața Mare nu este doar dorința lor de a-și vinde marfa dar și obligația a-și întreține familiile. Este o muncă grea care îi obligă zilnic să îndure mult. Este vorba de canicula de vară sub cortul spoitoresc unde aerul circulă greu dar mai ales frigul / iarna. Nu poți crede că este o activitate ușoară să stai la dispoziția clientului la -4 la – 8 grade Celsius. Administrația Piețelor ne comunică că fiecare comerciant are o boxă/ magazin unde poate să își vândă marfa civilizat, expusă în vitrine – ca în perioada comunistă. Mai sunt 4 astfel de boxe libere scoase la licitație care se pot ocupa dar nimeni nu s-a înscris.

În spațiul online comercianții sunt greu de înțeles. Timpurile pe care le trăim îi obligă să facă comerț chiar dacă marfa se scumpește odată cu carburanții. Apar și legiștii care le analizează activitatea cu casele de marcat dar și cei care îi apără, oameni în general vârstnici care cumpără repetat de la ei. Cu comercianții ne întâlnim zilnic. Nu vor decât să muncească, să își facă treaba / dar asta nu este simplu. Acum stau ascunși în trei corturi unde se încălzesc. Marfa trebuie expusă la clienți și o acoperă cu ce au, cu pături, pilote, covoare. Degeaba. Zilnic sunt aruncate mari cantități de produse degerate la gunoi. S-au obișnuit cu asta. S-au obișnuit ca acel cort să cadă peste ei, să fie rupt de furtuni. S-au obișnuit cu incendiile cauzate de surse de foc la care încercau să se încălzească…

VIDEO

Video din anii trecuți, când cortul a căzut peste tarabele comercianților…

Gândul comercianților este mai mereu la politicienii care le-au trecut prin piață acum câteva luni cerând voturile. Au uitat. Oamenii vor piața nouă promisă acum 7 ani. Și primarul Marius Dulce o vrea, numai că au apărut modificări la proiect și la procedura legală obligatorie de urmat. Cu ei, cu comercianții ne întâlnim zilnic. Administrația Piețelor le transmite că pot merge la noua piață agroalimentară Orizont. Acolo au căldură, apă curentă, televizor. Numai că cei de aici din Piața Mare nu pot fi înduplecați. Discuția cu ei ne prezintă relația cu ei, cu oamenii care le sunt clienți și care nu pot fi păcăliți așa cum fac mulți politicieni.

Zăpada ocupă în fiecare an spațiile unde se face/ ar trebui să se facă comerț…

Articolul despre comercianți ar fi nedrept să fie scris doar raportat la marfa lor și trebuie prezentat că fiecare are în spate de întreținut mulți membri de familie. Timpul la piață, statul în frig îi extenuează și mulți acuză probleme de sănătate, boli la care s-au expus ca să facă comerț. Pierderile mărfii depreciate îi afectează. Soluția va fi găsită curând, spun viceprimarii indicând că și acea hală centrală se va reface cu o cupolă cu reparațiile necesare. Numai că oamenii așteaptă. Așteaptă…