Călărași. Care presă? Meseria de jurnalist practicată de veterinari, frizeri sau ospătari indică categoria ocupației…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Călărași. Care presă? Meseria de jurnalist practicată de veterinari, frizeri sau ospătari indică categoria ocupației…
Scăderea interesului cititorilor de a citi un ziar în format tipărit este evidentă în ultimii 5 ani. În Călărași singura publicație tipărită care apare în număr de câteva sute de exemplare la cele trei chioșcuri este Gazeta de Călărași. Restul, se tipăresc în 3- 5 exemplare la imprimante profesionale, pentru a înșela modul de promovare al instituțiile cu care ”ziariștii” mai au contracte. Presa a trecut în mediul online, aspect care prezintă interes deosebit pentru profesioniștii dreptului.
Dezincriminarea insultei și calomniei permite celor care fac obiectul unei atingeri aduse onoarei, reputației sau dreptului la viață privată să se adreseze exclusiv instanței civile. Pe bună dreptate instanțele din România au aplicat prioritar practica CEDO în materia dreptului la liberă exprimare. Există însă o scăpare… semnificativă, cine este jurnalist, cine este ziarist și cine este prestator de servicii de comerț electronic?
Ospătar. În timpul liber, noaptea este reporter la incendii, accidente
Presa călărășeană fost invadată de oportuniști. Aduși pentru a face imagine unor politicieni, primari sunt acum cei care nu au vreo calificare, studii în domeniul creșterii animalelor, frizerie, ospătari, măcelari, veterinari sau alte preocupări casnice. Majoritatea lucrează la negru ori prin așa zise contracte cu drept de autor. Îi puteți găsi pe stradă luând interviuri…Unii și-au dobândit nelegal statutul de profesionist obținând prin inducere în eroare chiar Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România că au studii superioare în domeniul presei, arătând prin declarații false pe propria răspundere că urmează aceste studii. De regulă indivizi/ individe cu studii greu finalizate de 12 clase, cu prea multe corigențe, mulți fără bacalaureat au devenit de fapt prezentatori de știri sau proprietari de site-uri de așa zisă presă. Se prezintă  pe pagina de facebook  drept creatori ori absolvenți a diverse SRL -uri cu nume pompoase de academii. Falsul se construiește în jurul multora așa ziși jurnaliști ce induc în eroare pe cititori ori beneficiari ai serviciilor acestora.
Frizeria indică începutul unei alte meserii: reporter operator
Legea indică clar nivelul studiilor pe care trebuie să le aibă un jurnalist în practicarea meseriei majoritatea trebuind a avea studii superioare. Baza legală pentru a defini Codurile COR din 2024 prevăd un nivel al studiilor le puteți studia accesând un link către Revisal LINK. Jurnalistii se ocupa cu cercetarea, investigarea, interpretarea si comunicarea stirilor si informatiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului si altor mijloace media. Lista ocupațiilor care necesită studii superioare poate fi consultată pe LINK. Rămâi surprins să afli că majoritatea activităților de presă necesită studii superioare și nu cursuri de frizerie, de ospătari ori veterinari. Astfel, găsim la pozițiile 26) 264202 corector (studii superioare), 27) 264212 reporter (studii superioare), 28) 264213 reporter operator, 29) 264214 secretar de emisie (studii superioare), 30) 264215 secretar de redactie (studii superioare), 31) 264225 jurnalist TV (studii superioare), 36) 265422 copywriter publicitate (studii superioare), 37) 265426 animator film de animatie (studii superioare), 38) 265433 organizator productie (studii superioare), 39) 265436 videojurnalist (studii superioare), 40) 265443 producator teren (studii superioare).
Am publicat acestea pentru a deosebi calitatea celor ce se pretind jurnaliști de a celor adevărați. De altfel, orice persoană intervievată de un pretins jurnalist își dă imediat seama de nivelul pregătirii acestuia din limbaj, calitatea conversației și a documentării rezultând și din articolele scrise. Cu mult inferioare unei compuneri din clasele primare, deținătorii de site-uri ”de presă” se dau de gol. Nu pot scrie decât despre accidente, nu pot publica știri decât de pe portalul Instanțelor de judecată, ori texte copiate de la purtătorii de cuvânt ai diferitelor Instituții ori diferite informări ale instituțiilor de pe paginile acestora de facebook. ÎNCOTRO?
În loc de concluzii. Cereți ziaristului, jurnalistului, reporterului doar diploma de studii. Credeți că poate avea legătură cu presa?