Budești/ primar, Ilie Mihai: Depunem proiecte pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Budești/ primar, Ilie Mihai: Depunem proiecte pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor

Pentru reabilitarea școlilor din Aprozi, Gruiu și Buciumeni sunt depuse proiecte cu fonduri europene. Consilierii PSD și PRO România s-au opus acestora

Primarul Ilie Mihai a dorit să precizeze cetățenilor interesați de repararea școlilor din Buciumeni, Gruiu și Aprozi. Reabilitarea acestora s-a efectuat în pandemie cu efective ale primăriei. Am depus apoi pentru fiecare școală câte un proiect de reabilitare / modernizare cu fonduri europene. Aceasta înseamnă că ne este interzis să efectuăm alte lucrări în paralel. Problema este că nu avem bani pentru a reabilita aceste școli așa cum vrem. Mai mult, reparațiile nu le putem efectua iarna pentru că starea vremii nu permite aceasta, dar nici în cursul anului școlar.

Informăm așadar pe fiecare părinte care are copilul în școlile noastre de la sate că le vom reabilita imediat ce vom primi fonduri europene. Un exemplu pentru renovarea energitică este la Școala Gh. Manu, proiect depus prin PNRR acum 10 luni, finalizat în această primăvară.

Obiectivele a astfel de lucrări constau în: 

  • reducerea cheltuielilor cu încălzirea spatiilor pe perioada de iarnă, respectiv reducerea costurilor cu climatizarea pe perioada de caniculă;
  • susținerea creșterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internațională actuala o poate avea asupra sectorului energetic;
  • creșterea independentei energetice a României.Valoarea totală a proiectului:4.468.089 lei cu TVA Valoarea contribuției comunitare a proiectului : 246.101,88 lei cu TVA

Interesul pentru lucrări la școlile de la sate a fost an de an

 

Școala din Aprozi a fost reabilitată acum 2 ani LINK . Din puținele fonduri financiare și cu ajutorul unor sponsori, primarul Ilie Mihai a efectuat lucrările de reparații la clădirea degradată a școlii din Aprozi. Reparațiile acoperișului, tencuielile și zugrăveala au avut partener nu numai pe primarul din Budești ci și o echipă de meșteri pricepuți, dar mai ales vremea bună. Și închiderea școlilor datorită măsurilor impuse de pandemie permite efectuarea de mici lucrări, reparații la instalații, pavaje, montarea de mobilier.

Încă de acum doi ani salariații primăriei Budești au efectuat lucrări la școlile de la sate

 

Încă din pandemie primarul Ilie Mihai a fost preocupat de asigurarea funcționalității școlilor din sate

Începerea anului școlar în localitățile Budești, Aprozi, Buciumeni și Gruiu au însemnat pentru primarul Ilie Mihai și echipa sa un volum mare de muncă. Acesta s-a regăsit în igienizarea spațiilor de învățământ, asigurarea materialelor didactice necesare a lemnului de foc, materialelor sanitare destinate prevenirii combaterii pandemiei dar mai ales în obținerea avizelor și autorizațiilor necesare funcționării spațiilor de învățământ.

Pentru Ilie Mihai o școală modernă înseamnă locul unde copilul îți este în siguranță, locul unde acesta nu trebuie să se îmbolnăvească și unde trebuie să i se asigure condiții pentru a se educa și crește sănătos. Asta înseamnă că primarul Ilie Mihai nu renunță la proiectul de a construi în curtea școlilor terenuri de sport sintetice, cu iluminat nocturn și garduri de protecție, spații cu dușuri și vestiare pentru copii. El nu renunță nici la proiectul de a se construi o sală de sport, a unor parcuri și locuri de joacă pentru copii.

Privind siguranța acestora, s-au instalat semne de circulație, marcaje de treceri de pietoni. Se vor realiza stații de transport în comun și se vor amplasa și mobilierul stradal necesar. Ilie Mihai a făcut apel la consilierii PSD , PRO România să voteze aceste proiecte pentru că sunt utile comunității și nu lui personal. Încă o dată acesta a declarat că oricine se poate convinge că el nu a venit la primărie pentru a face afaceri personale, ci a face lucruri bune pentru comunitate.

După o vacanță frumoasă și plăcută, astăzi 13 septembrie cadrele didactice și conducerea primăriei Budești au prezentat elevilor și familiilor acestora semnificația începerii anului școlar, marcat de dorința cunoașterii și a acumulării de cât mai multe cunoștințe folositoare pentru viața de zi cu zi.  Momentul emoționant descoperit de elevi a fost reîntâlnirea acestora.

Încă din 2021 elevii au fost așteptați în sala de clasă cu rechizitele necesare. Rolul școlii a fost descris de către primarul Ilie Mihai ca foarte important, de a pregăti pe tineri pentru viață. Școala curată, frumoasă a fost descrisă ca fiind înzestrată cu tot ce este necesar desfășurării unui învățământ modern, de calitate.  Rolul părinților este și el foarte important și cadrele didactice i-a asigurat că vor răspunde exigențelor formulate de către aceștia. Pentru profesori și învățători este important a se clădi un parteneriat în care copiii au de câștigat. De aceea s-a insistat pe consolidarea relației dintre școală și familie. Aceasta este necesară pentru a răspunde provocărilor grele din viața care nu este tocmai ușoară. S-a subliniat că rostul școlii este de a da șanse egale fiecărui elev pentru ca studiile înseamnă șansa unei cariere de viitor. 

Conducerea primăriei Budești  a îndemnat prin dr. Matei Ionel, viceprimarul localităților pe copii ca aceștia să învețe cu perseverență, tenacitate pentru că aici la școală sunt pregătiți pentru viață. Școala de astăzi la Budești se prezintă cu totul schimbat față de cea de acum 30 de ani. Educația este autentică și se bazează pe democrație, libertate, toleranță și respect față de oameni. Eforturile comunității de aici pentru învățîmântul modern oferit  se va reîntoarce peste ani în comunitate, iar tinerii vor confirma valorile clădite de cadrele didactice reconfirmând speranța și încrederea familiilor.

Îndemnul primarului Ilie Mihai a fost adresat părinților pentru ca în acest an să fie  alături de elevi încurajându-i pentru a fi sănătoși, puternici și răbdători către treapta de sus a performanțelor pe care le pot demonstra.