Brai Cata: Cum obții un compost sănătos, în propria gospodărie, urmărind semnele care apar în compostor

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Brai Cata: Cum obții un compost sănătos, în propria gospodărie, urmărind semnele care apar în compostor

Aproape orice familie care locuiește la curte poate transforma circa 30-40% din deșeurile pe care le generează, în fertilizator natural pentru plante. Pentru aceasta este nevoie doar de atenție în sortarea resturilor menajere și de grădină, precum și de un recipient compostor, care permite depozitarea, aerarea și extragerea facilă a compostului, susține managerul general al companiei de salubritate Brai Cata, Bogdan Constantinescu.

Când legea potrivit căreia vom plăti pentru cât aruncăm va fi aplicată, colectarea separată a deșeurilor reciclabile, a celor compostabile și a celor reziduale ne va ajuta să facem o economie importantă la bugetul de familie.
„Având în vedere faptul că aproximativ 50% din deșeurile generate într-o gospodărie din zilele noastre reprezintă materiale reciclabile, iar 30-40%, materiale compostabile, am plăti pentru cel mult 20% din întreaga cantitate pe care o producem. Efortul nu este mare și poate deveni rapid o obișnuință, pentru orice om care, cum se spune la noi, ține cu casa. Mai mult, nici în privința mirosului nu există motive de îngrijorare, pentru că un compost sănătos, în care au fost amestecate doar resturi vegetale alimentare sau de grădină, miroase asemănător cu stratul superficial de sol dintr-o pădure”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai Cata, care a realizat un ghid complet pentru obținerea compostului în gospodării, ce include detalierea fiecărei etape de preparare și care poate fi consultat pe blogul verde al braicata.ro (accesibil pe următorul link: https://www.braicata.ro/compost-ca-la-carte-manualul-pentru-obtinerea-compostului-in-gospodarii-distribuit-gratuit-de-brai-cata/ ).

După parcurgerea pașilor de preparare și sortarea corectă a deșeurilor, tot ce trebuie să facem pentru obținerea unui îngrășământ de calitate este să urmărim semnele care pot apărea pe parcursul procesului de compostare. Pentru aceasta, specialistii în colectarea separată a deșeurilor au întocmit o listă de „Soluții ușoare, pentru problemele obișnuite” care pot apărea, pornind de la efect, explicând cauza și oferind soluția.

Iată ce este de făcut în diferite situații:

– Temperatura nu crește – înseamnă că este prea puțin material, deci trebuie adăugate resturi vegetale și apoi acoperit recipientul (adăugați materiale bogate în azot, precum iarbă, fructe sau legume).
– Temperatura este prea mare – înseamnă că este prea mult material, așa că trebuie micșorată cantitatea în amestec și aerată compoziția, prin întoarcere.
– Materialul este rece și umed – este semn că există prea multă apă în compoziție, așa că trebuie întors amestecul și adăugat în el rumeguș și ramuri mici sau frunze uscate.
– Materialul este rece și uscat – înseamnă că este lipsă de apă și trebuie stropit puțin, până se umezește.
– Mirosuri urâte – semnalează fie lipsa aerului, caz în care trebuie întors și amestecat compostul, fie exces de apă, situație care impune amestecarea în compoziție a unor vegetale uscate, precum crengi mici ori paie.
– Miros de amoniac – înseamnă că în compoziție sunt prea multe materiale bogate în azot, precum fructele și legumele, așa că soluția este amestecarea cu materiale uscate, bogate în carbon, precum rumegușul, bețișoarele sau frunzele uscate.
– Multe muște – sunt semn că există exces de apă în compoziție, iar soluția este introducerea resturilor alimentare de la suprafață în interiorul amestecului, adăugarea de deșeuri de grădină sau paie și acoperirea compostului cu hârtie.
– Mulți viermi albi – aceștia sunt larve de muște și sunt semn că trebuie redusă cantitatea de apă, prin mijloacele deja enumerate.
– Prezența rozătoarelor – poate fi cauzată de unele deșeuri aflate la suprafață, de aceea trebuie amestecat bine materialul și acoperit cu un strat de compost extras de la baza recipientului. Mai mult, perimetrul din jurul compostorului poate fi împrejmuit cu o plasă deasă, din sârmă.
– Pânză albă la suprafața materialului – indică prezența unor ciuperci și este semn bun.
– Au apărut insecte – poate fi din cauza condițiilor de mediu, prin urmare, nu este motiv de îngrijorare.