Boschetarii mai incendiază un container din plastic. REBU Călărași obligat să îl înlocuiască. VIDEO

4 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Boschetarii mai incendiază un container din plastic. REBU Călărași obligat să îl înlocuiască. VIDEO

14.04.2021 orele 21 Strada Năvodari/ mun. Călărași în fața blocului G8. Iluminatul public nu funcționează de mult timp spun locatarii. Boschetarii din zonă s-au adunat în jurul unui tomberon să se încălzească cu cartoane depozitate acolo. Au aprins focul…Nu este prima dată când locația este folosită de ei. Scormonitorii prin gunoaie își revendică și ei dreptul. Fumul și mirosul insuportabil de gunoi ars cuprind blocurile din zonă. Apar pompierii care sting focul. Asta chiar în ziua în care au derulat o campanie de prevenire a incendiilor.

 VIDEO

La REBU Călărași directorul Răzvan Sauciuc ne prezintă zeci de astfel de tomberoane. Unele sunt incendiate. Altora li s-au furat roțile. Altele sunt devastate. Societatea le înlocuiește. Sunt costuri mari ce trebuie suportate. Făptuitorii trebuie prinși și aceasta este îndatorirea Poliției locale. Societatea noastră își face datoria, își îndeplinește obligația contractuală. Colectăm toate deșeurile selectate în sacul galben. Suplimentar realizăm și o selecție a deșeurilor la sediul societății. Aici compactăm deșeurile voluminoase din plastic sau carton. Este o operație costisitoare dar o realizăm. Protecția mediului și respectarea legii ne preocupă, ne spune directorul Sauciuc arătându-ne muntele de deșeuri selectate.

 

Cantitățile de deșeuri abandonate sunt tot mai mari comparativ cu perioada anului trecut. Cea mai tristă situație o regăsim în cartierul Oborul Nou. Aici nu există selecție și suntem obligați să intervenim săptămânal. Comunitatea rromă sau turcă aruncă toate deșeurile, gunoiul menajer pe un teren viran, deși le-am pus la dispoziție containere. Costurile sunt duble. Este necesară atât intervenția unor utilaje care să strângă și să încarce aceste cantități uriașe dar și transportul lor. Situația este de necontrolat de autorități iar lipsa de responsabilitate civică nu există în acest cartier.

Din 2018 și până în prezent societatea Rebu a fost obligată să ridice cantități uriașe de deșeuri abandonate din zona Oborul Nou. Un material filmat în 2018 arată proporția lucrărilor ce au trebuit efectuate. Acolo se impun luarea de măsuri eficiente. Îngrădirea locației, supravegherea acesteia cu pază, aplicarea de sancțiuni legale.

 VIDEO 2018

Răzvan Sauciuc: Situația deșeurilor abandonate este îngrijorătoare. În acest an ân luna martie s-au încărcat și transportat 174 tone față de 142 tone anul trecut. Începând cu luna iunie și până la sfârșitul anului cantitatea crește de la cca 160 tone în iunie, iulie la 177 tone în august. Cea mai mare cantitate am fost obligați să o ridicăm în septembrie 2020 de cca 228 tone. Este și o situație nedorită pentru municipalitate care trebuie să plătească aceste servicii din sume care nu mereu le au prevăzute.

Rebu Călărași asigură periodic ridicarea deșeurilor de la 180 de puncte din municipiu. Lucrăm de dimineața de la 7 și până seara, inclusiv în week-end și în sărbătorile legale când se strîng cantități mari. Intervenim pentru a salubriza platformele dar și zonele unde se abandonează deșeuri. Vrem să învățăm pe oameni să trăiască civilizat îl ajutăm pe fiecare să facă asta. Curățenia municipiului nostru este parte din viața noastră a fiecărui călărășean. În firma noastră importante sunt performanța și calitatea dar și respectul pe care îl datorăm oamenilor. Noi colectăm, depozităm, transformăm și reciclăm deșeurile. Facem asta cu responsabilitate și am dovedit că suntem un bun partener pentru curățenie al primăriei Călărași... a precizat Răzvan Sauciuc, director Rebu Călărași.