Bilanțul activităților IPJ Călărași în 2016

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Bilanțul activităților IPJ Călărași în 2016

ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN ANUL 2016

• Cel mai mic nivel al infracţionalităţii din ultimii 5 ani
• Criminalitatea stradală este cea mai scăzută din ultimii 5 ani
• Scad toate genurile de infracţiuni judiciare: tâlhării, furturi, violuri

Activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, în anul 2016, a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, patrimoniului, siguranţa stradală, rutieră şi a transporturilor, precum şi destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale.

De asemenea, poliţiştii au avut în atenţie asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc şi în anul 2017.

Implicarea poliţiştilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2016, criminalitatea stradală a fost cea mai scăzută din ultimii 5 ani.

Activităţile cu caracter preventiv desfăşurate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au condus la scăderea numărului furturilor stradale sesizate, faţă de anul 2015, cu 34% şi la o scădere de 22,58% a infracţiunilor de tâlhărie.

S-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţiunilor sesizate din ultimii 5 ani, în scădere faţă de 2015 cu 20,64%, sub media valorilor înregistrate în ultimii 5 ani (- 32,38%).

În ultimii 5 ani, ponderea infracţiunilor sesizate din mediul rural din total infracţiuni sesizate scade în mod constant (57,4% în 2016, pondere din total infracţiuni sesizate).

În anul 2016, s-au înregistrat cu 13,60% mai puţine infracţiuni contra persoanei sesizate faţă de 2015. Ponderea însemnată dintre acestea o reprezintă infracţionalitatea de mică violenţă, cele mai multe dintre aceste fapte producându-se pe fondul consumului de alcool.

Toate faptele de mare violenţă înregistrate în anul 2016 au fost rezolvate prin identificarea autorilor.

Pentru combaterea evaziunii fiscale acţiunile iniţiate au condus la recuperarea unor prejudicii de 38.263.890 lei (+970.490 lei) şi luarea a 35 de măsuri preventive faţă de persoanele bănuite.

Numărul persoanelor faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, a crescut cu 49,63%, în anul 2016

Acţiunile desfăşurate în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor au cunoscut o abordare diferită, poliţiştii implicându-se în activităţile curente, preventive în rândul elevilor.

În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2016, s-au produs cu 9,5% mai puţine accidente grave faţă de perioada similară 2015, principala cauză de producere a accidentelor a fost traversarea neregulamentară a pietonilor, abaterile comise de biciclişti şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.
De asemenea, în anul 2016 s-a înregistrat cel mai mic număr al persoanelor decedate din accidente grave de circulaţie din ultimii 5 ani.

Activitatea de cooperare internaţională s-a concretizat în Proiectul „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene/subvenţii acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce se defăsoară în perioada decembrie 2016-februarie 2018.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.