Biblioteca din…parc. Se învață carte în școli, sau în parcuri? Ce ne răspund cetățenii…
3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Biblioteca din…parc. Se învață carte în școli, sau în parcuri? Ce ne răspund cetățenii…
Vasile Iliuță: Veniți și citiți o carte. Aduceți în locul ei o carte care v-a plăcut. Bucurați-vă în acest timp de parc, de ceea ce facem pentru voi, călărășenii…
De câteva zile în parcurile din municipiul Călărași au apărut mini-bibliotecile în aer liber, sub formă de căsuțe, pentru iubitorii de lectură. Parteneri la construcția cutiilor pentru carte sunt Romply și Atelierul de pe insulă. Inițiativa președintelui Vasile Iliuță este de fapt un îndemn pentru a învăța carte, a te bucura de viață, de timpul liber…. Totul se suprapune cu rata nepromovabilității examenului de bacalaureat, cu abandonul școlar și cu noua formă impusă de pandemie: Școala online, acasă sau…în parc. Schimbul acesta așa zis cultural nu pare a avea succes la Călărași. Am descoperit chiar cărți aruncate pe malul Borcei. Citirea unei cărți se face organizat, cu tematici adecvate categoriilor de vârstă. Citirea unei cărți presupune a găsi atractivitate, interes, delectare sau informații utile. Pot găsi categoriile de vârstă informații necesare în cărțile aduse în cutiile din parcuri sau este mai simplu accesând imediat Google de pe telefon?
Inaugurarea bibliotecii din parc
Am discutat cu persoanele care vin în parc despre utilitatea citirii cărților aduse acolo. Mulți nu sunt interesați. Vin în parc doar pentru a scăpa de haosul urban, pentru a se delecta înconjurați de liniște și natură. Alții vin cu copiii să se joace acolo unde au amenajat un loc de joacă. Se plâng că nu prea sunt canapele. Alții vin să își plimbe câinii ori a face mișcare cu rolele ori bicicleta. Biblioteca județeană este la 2 pași. Zeci de mii de volume stau arhivate și așteaptă pe cititori. Ce diversitate poți descoperi în acele cutii din parc? Iată ce ne spun cei cu care ne-am întâlnit…
Salariatele din Consiliul Județean au adus cărți de acasă…
Tânăr 35 ani: Citesc rar o carte, pentru că nu am timp de asta. Viața este prea complicată și trebuie să asigur creșterea a 2 copii. Am serviciu greu, lucrez în ture la spital. Vin obosit. De unde timp să citesc o carte?
Femeie cca. 60 ani: Am citit multe cărți la vremea mea, în tinerețe, în școli se făcea asta, se făcea carte. Acum lumea s-a schimbat, domnule. Avem internet, avem facebook…Nu am citit o carte de foarte mulți ani. Nici nu mai țin minte… Mă informez de la televizor sau de pe facebook de pe anumite grupuri de socializare. Nu văd utilitatea acestor cutii cu cărți.
Tânăr 18 ani: Cartea se citește acasă dacă ai timp. La școală nu avem timp să discutăm despre subiectele citite. Avem multe materii inutile și limba română nu ocupă decât câteva ore pe săptămână. Școala online ne-a distanțat de colegi de educație. Nu văd cum ne pregătește școala pentru viitor. Ce putem descoperi în cărțile aduse de acasă în parc? Pe noi tinerii ne interesează să ne distrăm, nu avem timp să citim. Poate mai târziu ne interesează un loc de muncă.
Tinerii sunt preocupați de a-și crește sănătos copiii, de a-i face fericiți acolo unde se poate…
Alt tânăr cca. 25 ani: Mă interesează diversitatea, știrile locale. Astea nu le pot descoperi în cărțile aduse de mamaia sau tataia de acasă. Mai bine s-ar organiza întâlniri cu tinerii pentru a le prezenta locuri de muncă. Cartea nu mai are vreun rost astăzi. Rata absolvirii unei școli a promovării unui examen de bacalaureat este jalnică. Doar 3 colegi din clasa mea au absolvit bacalaureatul…Despre ce vorbim?
Tânără cca. 25 ani: Vin în parc pentru că în fața blocului nu am loc de joacă pentru copil. Aici trebuie să îl supraveghez. Nu am timp de citit cărți nu mă interesează. Viața este prea grea și nu am timp de asta. Nu mă interesează…
Unul dintre cele 7 locuri de joacă pe care le va realiza Primăria Călărași
Ziarist local: Lumea nu mai este interesată nici măcar de citirea unui ziar. Mai avem vreo 3 ziare ce apar în Călărași, dar care nu se vând. Mulți dintre noi am trecut la presa online. Este mai ieftină și mai accesibilă cititorilor, celor ce doresc să se informeze. Trageți concluzia că internetul este sursa de informare și nu cartea sau ziarul. Mai este un aspect, anume acela al subiectelor abordate dar mai ales al accesibilității informației. Nu cred că se pot descoperi aceste lucruri în cărți aduse de acasă pentru a fi citite prin parc, ori pe furiș acasă. Recomand citirea cărților în școală. În parc este un moft. Cred că revistele de Can Can, ori de scandal ar fi de interes, nu Kafka sau Sadoveanu…
Notă: Vasile Iliuță a adus și el o carte la biblioteca din parcul central: Albumul Județului Călărași…Nu l-am mai găsit.
Are cineva Albumul ilustrat al județului Călărași?