Bășcălia continuă! Ecoaqua a majorat de la 1 ianuarie 2024 cu 30% prețul la apă și canalizare. Iată de ce…

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Bășcălia continuă! Ecoaqua a majorat de la 1 ianuarie 2024 cu 30% prețul la apă și canalizare. Iată de ce…
Conform prev. din Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata 2013 / LINK consultarea cetățenilor pentru asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale este obligatorie/ art. 7. Consultarea cetățenilor pentru dublarea / triplarea prețului la furnizarea apei și serviciilor de canalizare nu s-a realizat înaintea proiectului P.O.I.M. Minciunile și inducerea în eroare a cetățenilor au fost prezentate în conferințe de presă / VIDEO.

 VIDEO – Între promisiuni și realitate…

Eduard Grama/ minut 1.23: Proiectul POIM va duce la diminuarea costurilor…

minut 2.00: pe timpul mandatului meu nu voi fi de acord ca prețul la apă să crească, din contră voi face totul ca prețul la apă să fie redus…

Obligatoriu a fost ca în cadrul proiectului P.O.I.M. încheiat între Ecoaqua și ”parteneri” europeni să fie informați călărășenii că prețurile la apă și canalizare urmează să fie în timp de câțiva ani triplate. Totul pentru ca sate din două județe să beneficieze gratuit de rețele noi de apă și canalizare de stații de epurare. Am pus în ghilimele cuvântul parteneri nu întâmplător. Aceștia au impus pentru călărășeni sau alte localități, unde rețelele de apă și canalizare, stațiile de epurare erau realizate ca să suporte cofinanțarea lucrărilor din cele două județe. Nici comuniștii nu au realizat în fostele C.A.P. -uri o astfel de asociere în defavoarea unora. Bani frumoși din facturile dublate s-au strâns iar suma tainică pare a fi luat alte destinații timp de vreo 2 ani, cele 33 lucrări promise  nu au început decât câteva. În schimb, se văd sponsorizări de prea multe miliarde de lei vechi a sute de copii care practică fotbalul sau karate, concursuri de motociclete sau pe plaje, altfel de educație privind inteligența artificială. Totul pare electoral de vreme ce Ecoaqua nu are ca obiect de activitate în Actul constitutiv decât prestarea de activități pentru serviciile de apă și canalizare iar sursa de finanțare este exclusiv din fonduri publice, respectiv de la acționarii săi, care sunt Instituții publice. Numai că aceasta s-a asociat cu alte direcții deconcentrate ala CJ cu o Asociație de fotbal aflată în insolvență  care sunt autorizate. O fi legal?

 VIDEO

Eduard Grama imediat după investire ca director Ecoaqua: Pot să vă spun că nu cresc prețurile la apă…

Se arată în așa zisele informări ale Ecoaqua că prețurile au crescut spre dublare și recent către triplare indicând că Autoritatea Națională pentru Reglementare pentru Serviciile Comunitare a dispus-o. Nu se spune cine a solicitat acest lucru din partea operatorului, a acționarilor principali ai acestuia. Mai grav este că nu se motivează în vreun fel cum s-au cheltuit banii provenind din majorarea facturilor în cei aproape doi ani de așa zisă derulare a proiectului P.O.I.M. Călărășenii au primit doar o captură de ecran cu informarea de mai jos. Nu se fac referințe cu alte localități de pe Dunăre unde prețul impus de alți operatori este cu mult sub jumătate față de cel practicat de Ecoaqua, deși și acei operatori au derulat acest proiect POIM.

Spre comparație oferim un tabel care arată ce preț al apei era în 2020, atunci înainte de alegeri când ni se promitea că prețul nu va crește. Iată că orașul de lângă Dunăre este printre cele fruntașe pe țară privind prețul mare al apei și canalizării. Te întrebi de ce tot mai multe voci indică dorința lui Eduard Grama de a fi ales ca parlamentar. Să fie aceste sponsorizări o formă mascată de campanie electorală? Cum rămâne cu proiectul POIM / cui va fi acordată răspunderea unor promisiuni neonorate?

Surpriza a apărut pentru mulți consilieri locali din PNL Călărași, USR, Pro România și chiar PSD care au reclamat risipa de bani și care nu au primit vreun răspuns la interpelările lor în acest sens – deși actul constitutiv al societății  Ecoaqua o obliga la aceasta. Societatea a demonstrat maxim de tupeu refuzând să dea răspunsurile îndreptățite și presei în baza legii 544/ 2001 privind liberul acces la informații publice, deși Tribunalul Călărași a obligat-o.
Taină mare în jurul încadrării nejustificate a cca. 150 persoane pe mandatul noului director și proveniența sumelor privind salarizarea și cuantumul acestora. Taină mare în jurul demisiei, transferului majorității specialiștilor de la Ecoaqua la alte instituții. Pe ocolite aflăm că de fapt s-au făcut îbncadrări și pentru a deservi Unitatea pentru Implementarea Proiectului POIM de cca 400 milioane de euro. De unde bani? 

Vizavi de protestul public în rețelele de socializare, ale injuriilor la adresa conducerii societății, cei responsabili tac. Tăcerea se impune după ce au semnat proiectul și au mințit că prețurile la apă și canalizare nu vor crește. Adică au mințit. Ceva obișnuit pentru cineva care a distrus fotbalul călărășean și în loc de promovare l-a condus spre insolvență. Ceva normal pentru cineva care în locul unui port turistic care trebuia finalizat de 2 ani a lăsat o groapă. Ceva firesc pentru cineva care promite acum un heliport deși județul se confruntă cu cea mai mare sărăcie posibilă din țară. ÎNCOTRO?