Autoritatea Electorală Permanentă și partidele politice marcate de grave disfuncționalități și în aceste alegeri

o săptămână ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Autoritatea Electorală Permanentă și partidele politice marcate de grave disfuncționalități și în aceste alegeri

Alegerile locale din acest an au redescoperit lipsa de organizare a autorității Electorale Permanente, dar mai ales a multor partide politice. Incapabile să își găsească mandatari financiari bine instruiți unele partide au apelat la specialiști din alte județe. Conducerea unor partide a fost luată prin surprindere și s-au produs grave erori de proceduri în relațiile cu presa.

Astfel, un partid nu a fost în stare să își realizeze singur un tipizat pentru contractele de promovare cu presa. Cele mai grave greșeli au constat în neactualizarea datelor partidelor politice participante cu platforma ANAF. Astfel, unele partide au avut în contract alte coduri de identificare fiscală față de cele noi, stabilite în Registrul Partidelor politice. Contul bancar pentru plăți care trebuia indicat pe facturi a fost altul decât cel de pe contracte. Unele partide nici măcar nu și-au trecut adresa sediului propriu, mandatarii financiari dovedind lipsa de comunicare cu jurnaliștii.

Se pot da exemple de contabili nepregătiți care au solicitat repetat stornarea, anularea sau modificarea facturilor emise, deși li s-au prezentat inițial și au confirmat că sunt bine întocmite. Cel mai grav a fost decizia de scoatere de pe site-uri a materialelor de promovare, altele decât bannerele electorale. Ștergerea articolelor sau punerea lor în mod privat de vizibilitate a dus la imposibilitatea de control a materialelor realizate sau publicate de jurnaliști.

La Autoritatea Electorală Permanentă descoperim personal asaltat de4 alte probleme electorale decât pentru a răspunde solicitărilor îndreptățite formulate. Aflăm că materialele de presă trebuie printate, deși mandatarii financiari au cerut inițial predarea de capturi de ecran cu acestea din care să rezulte data publicării și un link al publicației online. Cea mai mare nenorocire este că A.E.P. nu are în dotare vreun calculator cu unitate DVD pentru a citi materialele de presă de la mandatari. Nici măcar stocarea în cloud a informațiilor nu a fost posibilă pentru că A.E.P. nu are specialiști în informatică care să gestioneze toate astfel de probleme.

Pe lista neregulilor se pot enumera și obligarea ca pentru fiecare material de presă să fie realizată o declarație conform anexei 26 din care să rezulte când a fost publicată și când a fost ștearsă… Dacă la unele partide este valabilă doar o anexă pentru astfel de declarație la alte partide poți scrie zeci de anexe. Vizavi de activitatea jurnaliștilor stabilită legal este cea de pe platformele facebook si Tik Tok care nu se raportează legislației române și permit orice, inclusiv prestări de servicii video sau publicitate necontrolabilă de A.E.P.

Se pot da și exemple de partide cu mandatari bine pregătiți profesional cum ar fi PSD , PNL, SOS care cunosc bine procedurile și care nu au creat probleme pentru decontare