ATENȚIE! Au intrat în vigoare noile restricții: Unde se poate intra doar cu certificat verde… Alte măsuri

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru ATENȚIE! Au intrat în vigoare noile restricții: Unde se poate intra doar cu certificat verde… Alte măsuri

Începând de luni, intră în vigoare noile restricţii stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi aprobate prin hotărâre de Guvern.

Accesul cu certificatul verde este obligatoriu de astăzi luni 25 oct.2021 în magazine, instituții, cinematografe. Fără acest document se va putea intra doar în magazinele esenţiale. Purtarea măştii de protecţie redevine obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, se reintroduc restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii, iar evenimentele private sunt interzise.

Documentul care cuprinde restricţiile aplicabile de luni poate fi citit AICI Monitor Oficial

În cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi  vaccinaţi.

În clădirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea certificatului verde pentru vaccinat sau cel trecut prin boală sau testat, pentru toţi cei care nu lucrează în acea clădire.

Privind pe angajați obligația nu poate fi impusă prin Hotărâre de Guvern, ci prin modificare legislativă, propunerea legislativă fiind deja trimisă la Parlament.

La manifestările religioase  este o decizie luată la nivelul CNSU şi nu se  impune certificatul verde.

Alte restricţii dispun interzicerea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22,00-05,00, cu anumite excepţii, oprirea activităţii tuturor agenţilor economici la ora 21, închiderea barurilor, cluburilor şi discotecilor, interzicerea evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), a concertelor şi spectacolelor, interzicerea participării spectatorilor la competiţiile sportive.

Activitatea restaurantelor, cafenelelor etc. în interiorul clădirilor şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Programul de lucru trebuie să se desfăşoare în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi;

Masca de protecţie redevine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

De astăzi 25.10 elevii din grădiniţele şi şcolile de stat intră în vacanţă pentru două săptămâni şi se suspendă activitatea afterschool-urilor.