Aparatura medicală va fi reparată de șmecheri cu contracte dedicate. Totul ajută la… declasificarea spitalelor
8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Aparatura medicală va fi reparată de șmecheri cu contracte dedicate. Totul ajută la… declasificarea spitalelor
În 2016 un anume domn Iordache, a inițiat un ordin pentru ca aparatura medicală ce deservește spitalele, să fie reparată cu dedicație anume, de cine trebuie. Nu a contat că în fiecare județ existau Centre de reparații a aparaturii medicale, care prestau acțivități de reparații și întreținere în timp scurt și pe tarife mici, acceptabile la spitalele din județe. Reparațiile au fost încredințate către cine trebuie, anulându-se toate autorizațiile/avizele de funcționare. Domnul care a propus acest ordin, agreat de guvernul tehnocrat, a fost săltat de mult, se spune… Gurile rele arată despre el că a dat șpagă vreo 120000 lei pentru a se aproba cumpărarea de aparatură medicală pentru spitalele din Hunedoara, Petroșani și Sapoca. Acum spitalele printre care și cel județean din Călărași – se confruntă cu declasificarea și din cauza acestui fapt, respectiv din cauza nereparării de aparaturii medicale, folosită în actul medical.
Strigătul de ajutor al unuia din Centrele desființate de fostul guvern tehnocrat vine și de la Călărași prin vocea directorului Aldescu Ion. Aflăm că CJAM Calarasi s-a infiintat in anul 2000 prin Ordinul 33/2000 care nu a fost publicat in Monitorul Oficial si dupa parerea Ministerului Finantelor a fost un Ordin abuziv. Centrele functioneaza pe baza autofinantarii, veniturile provenind din contractele cu unități sanitare sau cu terți. Centrele sunt în subordinea DSP implicit a Ministerului Sanătății.
Centrul de la Călărași a fost externalizat din Spitalul Județean cu promisiunea verbală că numai acesta va efectua service de aparatură medicală pentru județele în care aparțin. Prin Ordin al ANMDM, fără consultare publică s-au dispus avantaje pentru firme de service (care comercializează și aparatură medicală) dar la prețuri de până la 10 ori mai mare decât cele practicate de Centrele județene.
Directorul Aldescu Ion, arată că acest ordin are la bază interese personale sau de grup, contrare Centrelor din țară, care nu au fost consultate la elaborarea acestui Ordin. Astfel, activitățile principale ale centrelor sunt numai de reparare. Repararea, verificarea și punerea în funcțiune au fost acordate ANMDM. Centrelor li se cere aparatură de măsură și control dar, culmea…acestea nu au voie să facă verificări și să le folosească. Totodată, prin Ordinul 1008/2016 li se cer instruiri salariaților din Centre pentru zeci de tipuri diferite de echipamente medicale reparate, la cursuri care nu există, motivul de a avea curs și specializare pentru repararea unui echipament anume fiind urmărit de inspectorii de la ANMDM pentru a le restricționa activitatea sau mai precis pentru a le-o desființa.
Vizavi de aceasta, chiar ANMDM nu are personal calificat, nu are laboratoare acreditate, iar U.E. a scos această Instituție de pe lista unităților de tehnică medicală, din cauza incompetenței personalului. După 17 ani de funcționare, acest ANMDM a ridicat Avizul de funcționare al Centrelor Județene de aparatură medicală, pentru a se institui un monopol, neagreat de U.E. Totul a generat disponibilizări și, mai grav atingerea actului medical. Astfel, zeci de echipamente stau defecte, fără a putea fi reparate, ori puse în funcțiune. Firmele de service sunt la sute de kilometri distanță și prețurile practicate sunt foarte mari față de posibilitățile de plată ale spitalelor. Costul final va fi suportat de Comunitate, prin bugetele Consiliilor județene, nevoite să plătească tarife înzecite către firme care vor cere a li se deconta transportul și tot felul de chestii & socoteli. Situația este foarte gravă, prin secțiile spitalelor vor zace aparate medicale defecte, care nu vor putea fi în folosul bolnavilor, al actului medical – arată directorul Aldescu Ion.
Acesta roagă conducerea ministerului sănătății și parlamentarii PSD Călărași, preocupați de reabilitarea Spitalului județean Călărași – indicând aici în mod expres pe senatorul Roxana Pațurcă să reanalizeze legea 95/2006 privind așa zisa reformă în domeniul sănătății, referitoare la avizarea activităților în domeniul dispozitivelor medicale, dar și Ordinul 1008/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XX din legea 95/2006. Se cere anularea Deciziei ANMDM nr 6665E/2017 prin care s-au anulat Avizele de funcționare ale Centrelor de reparații aparatură medicală din țară.
Cu alte cuvinte se cere normalitate pentru sistemul medical pus pe butuci, iată de către guvernul tehnocrat…