Apărarea țării cerută de NATO, stagiul militar obligatoriu se pot discuta doar după alegeri…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Apărarea țării cerută de NATO, stagiul militar obligatoriu se pot discuta doar după alegeri…

Deocamdată România nu se poate apăra cu cei câțiva voluntari care preferă armata pentru a avea un salariu. Stagiul militar obligatoriu este un subiect delicat evitat de politicienii ce nu vor să piardă alegerile. Nu pot obliga electoratul să apere țara în anul marcat de alegeri, pentru că le pot pierde. În schimb alte țări au dispus acest lucru în Suedia sau țările baltice fiind o prioritate națională apărarea țărilor și nu alegerile. 

Procesul de transformare accelerată a armatelor noastre este esenţial, în actualul context de Securitate a fost tema unor dezbateri dintre partea română și NATO. Cei din urmă au cerut ca România să depună eforturi pentru a-și apăra țara. Americanii au un punct de vedere interesant privind apărarea României dar și altor țări membre NATO. Dacă acestea vor să fie apărate trebuie să plătească mult și bine. De unde…

Ședinţa comună a Comisiilor pentru apărare şi securitate, respectiv pentru economie şi securitate şi cea politică ale Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO) nu a avut concluzii. Practic s-a plâns pe umărul reprezentanților NATO.

Principalele teme abordate în cadrul dezbaterilor au vizat: agenda politică a NATO în pregătirea Summit-ului de la Washington; sprijinirea Ucrainei; adaptarea militară a NATO şi dezvoltarea industriei de apărare a Aliaţilor; revizuirea politicii NATO privind vecinătatea sudică; NATO şi regiunea indo-pacifică; vecinătatea UE şi politicile de extindere; securitatea energetică – abordarea UE; priorităţile militare ale NATO; valori şi principii democratice la nivelul Alianţei, precum şi menţinerea avantajului tehnologic al Alianţei şi combaterea tehnologiilor emergente şi disruptive.
Discursulromânilor în NATO a fost emotiv. Ei au vorbit  despre bugetele de apărare ale ţărilor sărace şi procesul de transformare accelerată al armatelor, dar şi despre necesitatea ca statele europene să se coordoneze mai bine în producerea şi achiziţia de armament. Greu de  implementat al planurile de apărare colectivă, adoptate de conducerea Alianţei la Vilnius anul trecut. Ambiţiile Chinei în regiune trebuie să continue să ne îngrijoreze. Posibila blocare a strâmtorii Taiwan ar avea un impact economic major şi ar genera numeroase provocări şi tensiuni la nivel global.