ANSVSA s-a răzgândit. Românii îşi vor putea sacrifica și vinde fără probleme porcii înainte de Crăciun

4 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru ANSVSA s-a răzgândit. Românii îşi vor putea sacrifica și vinde fără probleme porcii înainte de Crăciun

ANSVSA comunică românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

„Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA.

„În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, precizează Autoritatea.

Se arată că  că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.