Amelia Giurcan/ USR nu este de oprit…

5 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Amelia Giurcan/ USR nu este de oprit…

Prezența femeilor în politica călărășeană este un lucru de apreciat vizavi de a unor domni care nu s-au putut remarca prin ceva util. Exemplul dat de femei în Consiliile locale sau în Consiliul Județean stau în calitatea interpelărilor dar mai ales în a remedierii neregulilor descrise de acestea.

Doamna Amelia Giurcan s-a remarcat în calitatea de consilier județean an de an. Nu a fost un consilier comod pentru președintele Iliuță, dar a acceptat să lucreze cu acesta pentru un singur motiv: pentru faptul că dorește dezvoltarea județului. An de an consilierul USR a intervenit denunțând nereguli, cerând explicații pentru folosirea unor bani publici sau indicând probleme în funcționarea unor Instituții, unele fiind remediate de echipa Iliuță.

Printre cele mai impresionante interpelări rămân cele privind costul nejustificat al serviciilor de apă și canalizare practicate de Ecoaqua în numele unei dezvoltări care nu s-a realizat decât pe hârtie și pentru sate sărace din alt județ, pentru care călărășenii sunt obligați să plătească o cofinanțare prea mare. Giurcan a denunțat prin interpelarea semnată de nouă consilieri folosirea / deturnarea sumelor de bani de către Ecoaqua spre jocuri și concursuri, organizarea de evenimente sportive sau școlare pentru care nu este autorizată. Numele consilierului județean se leagă și de interpelările privind insolvența clubului de fotbal AFC Dunărea 2005 Călărași dar și privind abandonul unor lucrări publice de interes mare cum ar fi portul turistic Călărași. De interes este și atanția dată de consilier pentru creșterea calității vieții, un exemplu fiind intervenția sa prin care s-a arătat cu probe că apa din Crivăț nu este potabilă, cerând măsuri concrete pentru potabilizarea acesteia.

Doamna Giurcan nu este doar un critic al activității echipei Iliuță ci își dă concursul pentru dezvoltarea județului prin tot felul de propuneri importante. Astfel a fost atrasă de activitatea din spitale dar și starea jalnică a unor drumuri publice defrișate de arbori, propunând plantarea pe aceștia de arbuști. Una dintre propunerile consilierului județean este realizarea și în județul Călărași a unui Centru medical pentru îngrijiri paleative. Deocamdată în România există doar nouă astfel de centre. 

Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu boli cronice progresive nu este un lux, ci o necesitate arată consilierul USR. Este orientata spre confortul pacientului, confort atat fizic, cat si psiho-social, spiritual. Ingrijirea paliativa integreaza tot ce inseamna ingrijire medicala de buna calitate, pusa in slujba atenuarii, atat cat este posibil, a suferintelor fizice si psihice, pastrarii demnitatii pe tot parcursul bolii si comunicarii sincere dintre medici, pacienti si rudele lor.

Ingrijirea paliativa presupune o ameliorare a oricaror simptome care ar putea provoca incomoditati pacientului. Asadar, acest tip de ingrijire atenueaza durerea, dificultatile de respiratie, tusea, greata, constipatiile, balonarile, diareea. Este orientata spre imbunatatirea igienei, inclusiv a celei orale. Are drept scop ameliorarea problemelor de nutritie, cum ar fi anorexia, cachexia, a oboselii si, desigur, ameliorarea starii psihice.

Cand vine vorba de oamenii dragi, este foarte dificil sa iei o decizie daca e sa apelezi la un spital privat de medicina paliativa sau nu. Deseori, bolnavii cu boli cronice progresive au nevoie de o ingrijire speciala, nu doar de ordin fizic, cat si psihologic, spiritual. Ingrijirea la domiciliu poate deveni extrem de dificila pentru apropiatii bolnavului. In acest caz, un spital paliativ bun este solutia optima si chiar va facilita comunicarea dintre rude si bolnav…arată consilierul județean USR, Amelia Giurcan.