Ai întârziat plata către ANAF? Iată ce dorință are USR…

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ai întârziat plata către ANAF? Iată ce dorință are USR…

Proiectul de lege privind răspunderea inspectorilor fiscali pentru abuzurile făcute a primit avizul Consiliului Economic şi Social.

Proiectul de lege prevede următoarele: Dacă astăzi un contribuabil întârzie plăţile către autorităţile fiscale, acesta are de achitat dobânzi de 0.02% pe zi şi penalităţi de întârziere de 0.01% sau penalităţi nedeclarate de 0.08% pe zi. Statul, în schimb, nu. Astfel, pentru echitate, dorim ca şi statul să plătească la fel pentru întârzierea plăţilor autorităţilor fiscale a sumelor datorate contribuabililor. USR cere modificarea procedurii contestaţiei fiscale astfel încât ea să funcţioneze ca un filtru pentru acţiunile în justiţie împotriva actelor inspecţiei fiscale, respectiv să remedieze deficienţele actelor emise de inspectorii fiscali. În acest moment, în practică, doar 2.3% în 2019 şi 3.8% în 2020 dintre contestaţiile formulate au fost admise de ANAF. Tot în 2019, 39% din dosarele intentate de contribuabili împotriva ANAF-ului au fost câştigate de aceştia. Astfel, discrepanţa evidentă dintre cele două cifre arată o disfuncţionalitate şi la nivelul autocontrolului ANAF, dar şi la modul în care agenţii fiscali înţeleg să îşi facă datoria.
Pe toată perioada analizată în urma răspunsurilor primite de la ANAF în baza cererilor făcute de pe cabinetul parlamentar în martie 2022, în perioada 2016-2020 ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel inaceptabil. Munca nu trebuie împiedicată de stat, ci încurajată. Cinstea şi corectitudinea nu trebuie pedepsite, ci răsplătite. Statul român, în acest moment, prin legislaţia actuală, nu face decât inversul.Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care am iniţiat acest proiect de lege şi prin care consider necesară şi oportună responsabilizarea inspectorilor fiscali şi a persoanelor care soluţionează contestaţiile fiscale. România se poate dezvolta doar prin muncă, însă munca nu are voie să fie împiedicată de abuzurile sau cererile aberante ale unor funcţionari ai statului care interpretează legea în aşa fel încât contribuabilii să aibă sume imense de pierdut!