A.U.R.: Cum suntem forţaţi să participăm la operaţiuni militare care ne pot duce în război

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru A.U.R.: Cum suntem forţaţi să participăm la operaţiuni militare care ne pot duce în război

Evoluţiile recente ale războiului de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei nu pot evidenţia sub nicio formă necesitatea ca România să se implice într-un conflict al unei ţări care nu este membră N.A.T.O. şi nici membră U.E., chiar dacă face demersuri de preaderare.

A.U.R.: Orice coaliţie pentru capabilităţile maritime, dezvoltată sub egida Grupului de control pentru Ucraina (UDCG), cu Norvegia şi Marea Britanie drept naţiuni coordonatoare, nu justifică solicitarea dumneavoastră din niciun punct de vedere.În urma cărei analize, vă întreb, domnule preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis, a rezultat necesitatea ca România să fie ţara care să contribuie timp de doi ani la această coaliţie, şi să fim atraşi într-un angajament prin care să găzduim în România facilităţi de instruire în domeniul maritim şi să instruim militari ai infanteriei maritime ucrainene? Atât instruirea militarilor ucraineni, cât şi tranzitarea teritoriului românesc a trupelor şi tehnicii militare, ne transformă într-o ţintă sigură pentru Federaţia Rusă.
 (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
A.U.R.: De ce România îşi asumă un angajament pe care are dreptul să-l înceteze în orice moment în interiorul termenului de 2 ani? Chiar este nevoie ca, în poziţia geo-strategică dificilă pe care o avem, cu un război la graniţa de Nord, să devenim „lider regional în procesul de instruire în domeniul operaţiunilor maritime?” Avem nevoie să fim consideraţi ţara în conflict cu Federaţia Rusă în condiţiile în care deja implicarea noastră pe toate planurile pentru ajutarea ţării vecine, dar mai ales a refugiaţilor ucraineni a întrecut orice imaginaţie din punct de vedere financiar?!Pe parcursul ultimilor ani am participat activ la ajutorarea atât pe plan militar, cât şi pe plan umanitar a Ucrainei, dar până unde vom merge în acest sens? Chiar nu ştiu că există o limită? Aşa s-a ajuns într-o situaţie de o absurdă nocivitate asupra propriilor antreprenori, începând cu agricultorii şi fermierii şi ducând până la afaceri româneşti care sunt distruse în alte domeni de activitate de dragul solidarităţii faţă de situaţia grea în care se află ucrainenii? Este acesta războul nostru? Nu este războiul nostru!!!A stat cineva să analizeze care este situaţia în România?… Mai avem un pic şi intrăm în colaps economic, dar noi dăm haina de pe noi. Ne-au invadat multinaţionalele, care scot banii din ţară, mai nou ne plătim singuri produsele la unele magazine, respectiv mai puţine locuri de muncă. Ne împrumutăm cu dobânzi pentru a trimite ajutoare, pentru a instrui militari ucraineni, donăm sisteme de rachetă ca să achiziţionăm altele tot pe împrumuturi contractate.Dacă ne gândim numai la inundaţiile din Moldova, care au creat pagube de sute de milioane de euro şi ne dăm seama ce nevoie avem să ne ajutăm proprii cetăţeni în faţa oricăror alţi cetăţeni aflaţi pe teritoriul României. Banii donaţi Ucrainei puteau fi folosiţi pentru reconstruirea zonelor afectate, mai mult de atât din anii 2013, 2016 şi până în prezent puteau fi fortificate acele structuri, diguri, baraje, care ar fi protejat zonele inundate. Românii noştri sunt cazaţi în câmp în nişte corturi rudimentare, în timp ce ucrainenii stau în apartamente de lux, primind şi bani de la statul român. Unde am ajuns cu solidaritatea faţă de străini…în detrimentul solidarităţii dintre noi, românii???Cum a dat avizul favorabil CSAT-ul pentru această solicitare … Aşa cum a dat şi pentru donarea unui sistem de rachetă aer – sol PATRIOT în iulie???La un moment dat acest conflict va fi încheiat prin acordul superputerilor, noi însă vom rămâne cu nişte relaţii diplomatice deteriorate cu vecinii noştri apropiaţi, şi, din nefericire, chiar cu Federaţia Rusă. Nici SUA, nici altă ţară nu va interveni în cazul unui atac direct din partea Federaţiei Ruse.
foto: Cotidianul.ro / AFP Forum, Maxim Marusenko/ NurPhoto/ NurPhoto via AFP și europarl.europa.eu