După controversa prevederilor potrivit cărora 30% dintre elevii cu cele mai mari medii anuale sau de admitere din fiecare clasă primesc burse de merit, care au dus la un număr de 8.494 de elevi cu medii între 1 şi 4.99 beneficiari ai acestora, noi sesizări primite arată că elevilor care vin din străinătate nu li se permite acordarea burselor de merit, indiferent de media obţinută.
Astfel, unui copil i-a fost refuzată acordarea bursei de merit deoarece susţinuse examenul de evaluare naţională în străinătate. Potrivit echivalării mediei obţinute, acesta s-ar fi clasat pe al doilea loc în ordinea descrescătoare a mediilor din clasa în care învaţă acum în România. Asistăm la o nouă diferenţă de tratament cu privire la copiii români care se întorc în ţară. Este în interesul ţării noastre să încurajăm românii să se întoarcă în România, inclusiv prin flexibilizarea sistemului pentru a permite recompensarea copiilor anterior şcolarizaţi în străinătate în aceleaşi condiţii de care beneficiază copiii care au fost şcolarizaţi în România în anul precedent.
În acest sens, Ministerul Educaţiei, trebuie să clarifice motivele care stau la baza acestei diferenţe de tratament. Legea învăţământului preuniversitar prevede că „Ministerul Educaţiei poate acorda anual burse românilor de pretutindeni, care doresc să studieze şi sunt înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ de stat din România, pe baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Afacerilor Externe” [art. 61, alin. (11)].
Totodată, faptul că aceştia nu sunt o prioritate pentru statul român se reflectă şi în faptul că, potrivit calendarului de adoptare al legislaţiei secundare cu privire la noile legi ale educaţiei, acest ordin este prevăzut pentru luna aprilie 2024.
Numar afisari articol: 111