Președintele interimar al PSD Călărași, Vasile Iliuță și-a donat sângele

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Președintele interimar al PSD Călărași, Vasile Iliuță și-a donat sângele

Donarea de sânge poate salva vieţi. Din sângele donat o singură dată poţi ajuta până la 3 persoane

Astăzi 14 iunie, președintele interimar al SPD Călărași, Vasile Iliuță și-a dat sângele. Nu este prima dată când aflăm că Iliuță este donator de sânge, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Actul donării este un act voluntar, nimeni nu are dreptul să exercite presiuni asupra unei persoane să doneze sânge. Persoana în curs de evaluare a eligibilității sale ca donator de sânge are dreptul, oricând, să se răzgândească, fără niciun fel de consecințe.

Antecedentele medicale ale donatorului

Înainte de fiecare donare de sânge, fiecare potențial donator completează Chestionarul pentru donatorul de sânge, asistat de un cadru medical instruit, care la final e semnat de donator și contrasemnat de medic. Criteriile de eligibilitate și excludere pentru donatorii de sânge total sunt stabilite prin norme speciale. Persoanele eligibile sunt supuse unei evaluări a stării de sănătate de către un medic și un control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.). Coroborarea datelor rezultate din chestionar, evaluarea medicală și biologică decid dacă persoana în cauză este aptă pentru donare sau nu. Persoanele declarate eligibile pentru donare vor fi direcționate către recoltarea propriu-zisă. Cantitatea de sânge total recoltată este de 450-500 ml. care se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni.

Iliuță a făcut astăzi un apel la responsabilitate socială, printr-un act de curaj pe care nu mulți îl demonstrează: 
Donați atunci când puteți, când semenii noștri sunt într-un impas sau când sufletul vostru o cere…a spus Iliuță după ce a donat sânge. 

Recomandari înainte de donare

Să nu se consume băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.

Recomandări în ziua donării

  • Mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide: ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea.
  • Nu se fumează înainte și după donare timp de o oră.